Nehezítse meg a betörők dolgát, védje meg értékeit!

(Budaörs, 2015. július 1. – Budaörsi Infó) A bűnözők a lehető legkisebb kockázatot vállalva, minél nagyobb anyagi haszonhoz próbálnak jutni. Ehhez keresik, és sokszor meg is találják az alkalmat. Nem előzhetünk meg minden bűncselekményt, de sokat tehetünk azért, hogy ne vájunk áldozattá. A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Ezért fontos a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos átvizsgálása.

A bejárat a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de a családi házaknál is az ajtófelfeszítés a legelterjedtebb módszer. Amennyiben rossz minőségű az ajtó és a zár, az megkönnyíti a betörő dolgát.

Nyáron a nyitott ajtók, ablakok, a nyaralás miatt üresen hagyott lakások jó lehetőséget kínálnak a betörőknek. A következő tanácsok betartása jelentősen csökkentheti a szezonális betörések, besurranások kockázatát.

A nagy melegben sokan éjszakára is nyitva hagyják az ajtókat, ablakokat. Ezt kihasználhatják a betörők, akik így akár abba a szobába is bemászhatnak, ahol a tulajdonos alszik.

Ha mindenképpen nyitott ablak mellett alszanak, védjék ráccsal ablakaikat, az ajtókat,

pedig akkor is zárják kulcsra, ha otthon tartózkodnak!

A különálló helyiség – például kamra, garázs – ablakát, ajtaját is megfelelő módon zárják!

Az ablakok védelmét növelheti betörésvédő fólia vagy erős redőny is.

Azokat a nyílászárókat, amelyekre nincsen rálátásunk, akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

Ha valami elromlott, igyekezzenek referenciával rendelkező szakembert keresni, vagy ismerős szerelőkkel dolgoztassanak!

Szereltessenek fel biztonsági zárakat a bejárati ajtóra és mindig zárják is be azt! Akkor is, ha csak rövid időre hagyják el a lakást.

Ha hosszabb távollétre készülnek, ne híreszteljék el! Bízzanak meg valakit azzal, hogy ügyeljen az ingatlanra és ürítse a postaládákat a távollétük idején!

Ha nem muszáj, ne tároljanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, de nem mindennap használatos ékszereket!

Bár anyagi ráfordítást igényel, gondolják át a védelmi technikák, biztonságtechnikai eszközök alkalmazását.

Fontolják meg, hogy megéri-e távfelügyeletet megbízni, kamerát, plusz zárat, rácsot, riasztóberendezést felszerelni.

Ha rendelkeznek biztonsági eszközökkel, azokat minden esetben használják, élesítsék, hiszen csak akkor védenek.

Otthon tartott értékeit érdemes a falhoz, vagy nehéz bútorhoz rögzített széfben tárolni. A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket keresik, rutinosan dolgoznak, könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket. Az idejük azonban szűkös, ezért a rögzített széfek komoly akadályt jelenthetnek számukra.

Az ajtóra felszerelt másodzárak növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás- és letörés ellen védettek. Bár a biztonsági lánc nem nyújt védelmet betörések ellen, megnehezítheti a hívatlan látogatók bejutását.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, az észlelést követően azonnal értesítse a rendőrséget a 107, 112 központi segélyhívószámok valamelyikén és kérjen segítséget!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.