Édesvízi medúzákat fedeztek fel a Sükösdi tőzegtavak egyikében

Különleges, a hazai vizekben ritkán előforduló, de ilyen helyen még sohasem látott élőlények: édesvízi medúzák (Craspedacusta sowerbyi) felbukkanása tartja lázban vasárnap óta a Sükösdi tőzegtó-rendszer egyikének hasznosítóit és az oda járó vendégeket – tájékoztatta az MTI-t kedden a tógazda.

 

Kiss Ferenc elmondta: legnagyobb meglepetésükre egy horgász vette észre, majd fotózta le telefonjával a szokatlan élőlények egyik példányát vasárnap az összesen 10 hektárra tehető, 4 tóból álló vízrendszer egyik 2,5-3 hektáros területű tavában.

Az esetet először hitetlenkedve fogadó tógazda szerint ezt követően hétfőn minden egyéb tevékenységet félretéve bejárták csónakkal a tó minden zegét-zugát és több helyen is nagyobb számban látták a felszín közelében úszó medúzákat.

Keddre azonban eltűntek az állatok, Kiss Ferenc szerint valószínűleg az előző napi szélcsendes, fülledt, párás, vihar előtti csendre emlékeztető időjárás után feltámadt szél és megváltozott légnyomás miatt a víz mélyebb rétegeibe süllyedtek, így – reményei szerint csak egy időre – láthatatlanná váltak.

A tógazda jelezte: bár senki nem tudja, a medúzák hogyan kerülhettek oda, minden bizonnyal már hosszabb ideje élnek – sőt, tekintettel arra, hogy hétfőn helyenként egyszerre 15-20 egyedet is láttak belőlük – valószínűleg szaporodnak is a medúzák a tóban. Mivel a víz a rendszer többi tavával is összeköttetésben áll, feltehetőleg a többiben is élnek – tette hozzá.

Felidézte: fantasztikus, felemelő élmény volt megpillantani a különleges, körülbelül 2 centiméter átmérőjű, áttetsző, hópehelyhez hasonló formájú, lüktető mozgásukkal az ilyenkor mindössze 10 centiméter mélységig áttetsző vízben lassan mozgó élőlényeket. Úgy vélte: bár úgy tudja, eddig példa nélkül áll, hogy Magyarországon ilyen zavaros vízben előfordultak, ám elképzelhetőnek tartja, hogy a medret meleg időben is hűtő tőzegréteg miatt jól érzik itt magukat.

Bár a víz nem áttetsző, ám minősége biztosan megfelelhet a medúzáknak, mert a korábban oda telepített, erre közismerten rendkívül igényes tokhalak is szépen fejlődnek a viszonylag sekély, átlagosan 2-2,2 méter mélységű, évtizedekkel ezelőtt tőzegkitermelés után hátramaradt, ám mára vízi növényzettel és bedőlt fákkal szegélyezett, vadregényes tóban – fogalmazott.

Az esetről először beszámoló hirado.hu-nak Csányi Béla, az MTA Ökológiai Kutatóközpont DKI Restaurációs- és Állatökológiai Osztály intézeti mérnöke úgy nyilatkozott: a délkelet-ázsiai eredetű, Európában nem őshonos édesvízi medúza megjelenése kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben nem él meg, így valószínűleg a tőzegből kioldott huminanyagok okozzák csak a Sükösd melletti tavak sötét színét.

Közölte: nagyon ritkán, de előfordul, hogy édesvízi medúzák tömegével jelennek meg hazai vizekben, általában bányatavakban vagy folyók holt medrében. Korábban a Mályi-tóban vagy a szigetközi Duna-szakaszon, három évvel ezelőtt pedig a Középbánya-tóban, Salgótarján közelében látták őket.

Újonnan meghódított élőhelyeikre vélhetően kiszáradt petéket hordott el a szél, amelyek fejlődésnek indultak a számukra alkalmas körülmények között – magyarázta a szakember, aki közölte, hogy az édesvízi medúzák emberre egyáltalán nem ártalmasak. Bár vannak méreganyaggal teli apró csalánsejtjeik, azokkal csak az egysejtűekre jelentenek veszélyt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.