Hozamok – Erre vigyázz!

(Budaörs, 2015. június 28. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Az egyik ügyfélnek ajánlottam egy kötvényalap ETF-et, ami számára megfelelő volt a kockázat és egyéb szempontokból. Szomorúan írta, hogy megnézte az alap grafikonját és nagyon nem nyerte el a tetszését a hozam, hiszen az elmúlt évben is mínuszos volt. Ezt  hibát nagyon sokan elkövetik.

 

kotvenyalap

 

Befektetési alapból, akár hagyományos alap, akár ETF két fajta létezik: amelyik az elért kamatokat vagy osztalékokat visszaforgatja az alapba, ezáltal növelve az alap értékét és a másik gyakoribb, amikor minden osztalékot és kamatot kifizetnek a számládra akár negyedévente.

A szóban forgó kötvényalap is “Semi-Annual Distribution”, vagyis évente kétszer kifizeti a kapott kamatokat. A visszaforgató alapokat accumulating szóval jelölik, ezt az “Income treatment” vagy “Distribution policy” sorban találod meg az alap leírásában.

Mivel ez az alap kifizet minden kamatot, ezért az árfolyam-grafikonja látszólag veszteséget mutat, miközben megnézve az elmúlt év teljesítményét, 5% körüli hozamot termelt a befektetőknek euróban. Azt is láthatjuk, hogy a kifizetések valószínűleg augusztusban és februárban történtek.

Ugyanez a helyzet a részvényeknél is, nemcsak a befektetési alapok, de a legtöbb tőzsdeindex sem törődik a kifizetett osztalékokkal. Így ha csak az árfolyam-grafikont nézzük, évi 2-2,5%-kal kisebb hozamot látunk, mert nem vesszük figyelembe a megkapott osztalékokat.

Az egyik legismertebb amerikai tőzsdeindex, a S&P 500 sem számol az osztalék hatásával. Ha kíváncsi vagy az osztalékkal növelt hozamára, kattints ide.

Szóval mostantól ha alapok teljesítményét grafikonon nézed, győződj meg arról, hogy minden kamatot és osztalékot is figyelembe veszel-e, mert az teljesen megváltoztatja az alap valódi teljesítményét.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.