Botrányt hagyva maga mögött távozott Berlinből az al-Dzsazíra műsorvezetője

Botrányt hagyva maga mögött repült haza szerdára virradóra Berlinből az al-Dzsazíra pánarab hírtévének az a népszerű műsorvezetője, akit három napig tartottak fogva a német fővárosban. Letartóztatásának továbbra is tisztázatlan körülményei egyre kényelmetlenebb helyzetbe hozzák a német hatóságokat.

 

Az arab világ legnézettebb csatornájának sztárújságíróját, az egyiptomi-brit Ahmed Manszúrt szombaton vették őrizetbe a berlini Tegel repülőtéren, ahonnan éppen választott hazájába, az al-Dzsazírának otthont adó Katarba készült repülni.

Az első jelentések szerint az őrizetbe vétel az Interpol Egyiptom által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján történt. Manszúrt Egyiptomban tavaly távollétében 15 év szabadságvesztésre ítélték egy ügyvéd megkínzásával kapcsolatban emelt vádak alapján. A sértettet a 2011. január 25-én kitört egyiptomi felkelés első napjaiban bántalmazták.

Időközben azonban kiderült, hogy az Interpol elutasította Kairó kérelmét, mert azt politikai indíttatásúnak ítélte meg, így nem tiszta, milyen utasítás alapján tartóztatták le Manszúrt a német rendőrök. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szerdán a történtek kivizsgálását követelte a német hatóságoktól.

Az adásonként 30 milliós nézettségnek örvendő műsorvezető nyíltan támogatja a jelenlegi egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által 2013-ban megbuktatott és terrorvádak alapján nemrég halálraítélt exelnököt, Mohamed Murszit, csakúgy mint a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetet.

Manszúr meglebegtette: olyan értesülései vannak, amelyek egy külön az ő személyére vonatkozó “titkos megállapodást” valószínűsítenek. Az 52 éves újságíró és támogatói abból indulnak ki, hogy az eset hátterében Szíszi két héttel ezelőtti berlini látogatása áll. Az egyiptomi külügyminisztérium mindent megtett Manszúr kiadatásáért, de ezt megfigyelők már egy nappal letartóztatása után esélytelennek tartották. Az újságíró kényszerű hazatértét előrevetítő, diadalittas nyilatkozatok helyett olyan óvatosan derűlátó bejegyzéseket lehetett olvasni a sajtóban, amelyek már magát az őrizetbe vételt is győzelemként könyvelték el, “amely mindennél jobban bizonyítja Szíszi berlini útjának sikerét”.

Manszúr ügyvédei szerint az egyiptomi államfő látogatása előtt az újságíró zavartalanul utazgatott Európában; februárban például Frankfurtban járt, majd minden további nélkül távozott az országból.

“Attól tartok, hogy Szíszi zsarnoki rezsimje sikerrel exportálta diktatúráját Németországba is …” – mondta Manszúr egy berlini sajtótájékoztatón, miután a főügyészség hétfőn vádemelés nélkül szabad lábra helyezte.
Berlinnek most hazulról érkező kényes kérdésekre is válaszolnia kell; Franziska Brantner zöldpárti képviselő például az al-Dzsazírának nyilatkozva azt mondta, “nagyon szeretné tudni, hogy a két ország biztonsági szervei közötti együttműködés áll-e a dolog hátterében”.

A német parlament alsóházának (Bundestag) jogi bizottsága az ellenzéki Zöldek indítványára vizsgálatot indított az ügyben, és jövő szerdára várnak felvilágosítást a külügyi és az igazságügyi tárcáktól, valamint a nemzetközi jogi kapcsolatokért felelős Szövetségi Igazságügyi Hivataltól.

Manszúr már bejelentette: heteken belül visszatér Németországba, hogy néhány politikussal elbeszélgessen ügyéről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.