Új munkahelyek és megújulás – Fejlesztés a Tetra Pak budaörsi üzemében

(Budaörs, 2015. június 24. – Budaörsi Infó/MTI) A Tetra Pak 14 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre magyarországi gyárában, a kibővített budaörsi üzemet és az új gyártósort kedden adták át.

 

    A világ vezető élelmiszer-csomagolóanyagokat gyártó vállalata 2012-ben elindított programja keretében bővítette a budaörsi üzem csarnokait, továbbfejlesztette a Tetra Brik Aseptic termékcsalád gyártósorát, és telepített egy innovatív, hőkezelhető csomagolóanyagot gyártó Tetra Recart gépsort is. A beruházás eredményeként 80 százalékban megújult a gyár gépparkja, 20 százalékkal bővült gyártókapacitás, és 45 új munkahely jött létre.

    Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az ünnepségen arról beszélt, hogy a magyar gazdaság egyik kitörési pontja a minőségi élelmiszertermelés. Egészséges, biztonságos, az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon követhető és kiváló minőségű termékek gyártása azonban csak korszerű csomagolás használatával lehetséges – emelte ki.   

 

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM)  élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Révész Zoltán, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. gyárigazgatója és Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke (b-j)

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Révész Zoltán, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. gyárigazgatója és Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke (b-j)

 

  Az államtitkár elmondása szerint a Tetra Pak fejlesztése illeszkedik a magyar élelmiszeripar vertikális integrációra vonatkozó célkitűzéséhez, amely azt kívánja elérni, hogy az idehaza  megtermelt élelmiszert hazai munkaerő alkalmazásával, Magyarországon feldolgozva és csomagolva értékesítsük bel- és pedig külföldön.

    Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Budaörs jelentős helyet foglal el a vállalat globális gyártási és logisztikai hálózatában.    

   A nagyszabású fejlesztés helyszínválasztásával kapcsolatban az alelnök elmondta: a budaörsi üzemet a kiváló minőség jellemzi, a gyár rendkívüli költséghatékonysággal működik, ahol jól képzett munkatársak dolgoznak, logisztikai szempontból pedig nagyon jó az üzem elhelyezkedése.

    Az alelnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben a budaörsi üzem a háromszorosára növekedett, jelenleg termékeinek 94 százalékát exportálja. Az üzem 55 ország több mint 220 ügyfelét szolgálja ki.   

  Révész Zoltán gyárigazgató a most záruló fejlesztési programot bemutatva elmondta: a Tetra Brik Aseptic termékcsalád gyártósorának fejlesztése lehetővé teszi az előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolás gyártását a folyékony élelmiszereket gyártók számára. A gyártósor üzembe állásával nemcsak importra nem lesz szükség ebből a típusból, hanem Magyarországon is ellátó szerepet tölthet be a cég. Ez a csomagolás 2015-ben már a teljes termelési mennyiség 20 százalékát teszi ki a Tetra Paknál – jelezte.     

A Tetra Recart technológia új korszakot nyit az élelmiszer-csomagolásban a hagyományos konzervdoboz és befőttes üveg után – fejtette ki. Az innovatív, papír alapú csomagolóanyag lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. A technológia a hagyományos konzervipari termékek, valamint állateledelek esetében jelent alternatívát, mert könnyebb és helytakarékosabb –  megtízszereződik például az egy kamionon szállítható mennyiség -, ugyanakkor kényelmesebben nyitható, a csomagolási hulladék teljes egészében újrahasznosítható.    

 Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően az évi 2,5 milliárd darabról 3 milliárdra emelkedik a italoskartondoboz-gyártó kapacitás.     

A svéd Tetra Pak budaörsi gyártóüzeme 1992-ben kezdte meg a termelést. A magyarországi üzem a Tetra Pak által gyártott 10 féle italos kartondobozból kettőt készít 20 méret- és formavariációban.  Magyarországon tavaly összesen 1,8 milliárd egységnyi italos kartondoboz készült.     

A Tetra Pak magyarországi leányvállalata a 2014-es üzleti évben 39,8 milliárd forint árbevételt ért el. A kereskedelmi cég 13 százalékkal 13,3 milliárd forintra növelte értékesítését az előző üzleti évhez képest, a gyártóegység árbevétele pedig 26,5 milliárd forint volt.  

    A Budaörsön gyártott csomagolóanyagok legnagyobb felvevői a német és a lengyel vállalatok, de szállítják az itt gyártott dobozokat többek között Franciaországba, Nigériába, Írországtól Görögországba is.

(Budaörsi Infó/MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.