Kiterjesztették a parkolási rendeletet

(Budaörs, 2015. június 18. – Budaörsi Infó) 2015. június 17-én ülésezett  képviselő-testület és az ötödik napirendi pontban tárgyalták a parkolási rendelet hatályának kiterjesztését a Szabadság útra is. A testület egyhangúan elfogadta az előterjesztést.

 

Előzmények

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotta a várakozási terület használatának szabályairól szóló 46/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet), mely alapján, 2015. május 1-től korlátozott idejű várakozási övezet kerül kijelölésre a Budapesti út – Clementis utca körforgalmú csomóponttól a Szabadság út – Petőfi Sándor utca csomópontig. Az időbeli korlátozás munkanapokon 8 és 12 óra között kerül bevezetésre. A várakozás idejét a gépjárművek első szélvédője mögött elhelyezett időmérő tárcsával kell jelezni.

A szabályozás célja, hogy Budaörs város közigazgatási területének várakozási területnek (várakozási övezetnek és várakozó helyeknek) kijelölt részén a lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki területeket forgalomszabályozási eszközökkel és időbeli korlátozás alkalmazásával is fokozottan védje a közúti közlekedés, parkolás károsító hatásaitól. A várakozási övezet határai az 1. sz. főúton keleti és nyugati irányban a Szabadság út – Petőfi utca és a Budapesti út – Clementis utca csomópontoknál, északi és déli irányban a főút melletti épületek falsíkjáig terjed, ezáltal a párhuzamos szerviz utakat, és parkolóhelyeket is magába foglalva.

A városvezetés a parkolási szokások várható megváltozását szem előtt tartva a korlátozott idejű várakozási övezet fokozatos kiterjesztését tűzte ki céljául, így első lépésként Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Károly király utca Szabadság út – Baross utca közötti szakaszára, és a Nefelejcs közre június 1-től kiterjesztette a Rendelet területi hatályát. Kibővítette egyúttal a kedvezményre jogosultak körét is a várakozási területen székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni egészségügyi vállalkozók bevonásával.

A korlátozott idejű várakozási övezet kijelölésének következményeként, a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai, és a lakossági visszajelzések alátámasztották a korábbi feltételezést, az érintett belvárosi parkolóhelyeket a P+R-ként használók a közeli utcák korlátozás nélküli várakozóhelyeit kezdték el hasonló, akár egész napos parkolási céllal igénybe venni. Emiatt további területek szabályozás alá vonásának szükségessége merült fel. A várakozási szokások változásának, és a várakozási övezettel határos területek parkolási célú igénybevételének pontos feltérképezésére dinamikus és statikus parkolás felvétel módszerével végzett vizsgálat készült.

 

A vizsgálat megállapította, hogy „a korlátozott várakozási övezet bevezetésével érintett területen a parkolóhely kínálat javult, a hosszabb idejű várakozások azonban áthelyeződtek a környező területek övezeten kívüli útjaira”.

 

Megállapítást nyert továbbá, hogy a korlátozott várakozási övezet bevezetését követően az érintett területen a parkolóhelyek zsúfoltsága csökkent, és a 2 óránál rövidebb időtartamú várakozások aránya növekedett, az övezeten belüli várakozások 80-90%-át teszik ki. Az övezettel szomszédos területeken viszont a parkolóhelyek foglaltságának növekedése tapasztalható.

 

A vizsgálati dokumentáció a korlátozott várakozási övezet kiterjesztését azokra az övezettel határos útszakaszokra javasolja, ahol parkolóhelyek telítettségének mértéke meghaladja a 70%-os küszöbértéket. Ennek figyelembevételével valamennyi, a vizsgálatban szereplő útszakaszra indokolt a korlátozott várakozási övezet kiterjesztése, első körben az alábbi útszakaszok korlátozott várakozási övezetbe történő bevonásával:

 

• Budapesti út

• Clementis László utca (a Templom tér – Tavasz u. között)

• Nefelejcs u. (a Szabadság út – Kossuth L. u. között)

• Kossuth Lajos utca

• Kisfaludy utca (a Szabadság út – Kossuth L. u. között)

 

A Kossuth Lajos utca tekintetében, az Egészségház forgalmának parkoló igényét figyelembe véve, egyelőre csak a Kisfaludy utca és Kárpát utca közötti szakaszt javasoljuk bevonni a Rendelet területi hatálya alá. A várakozási övezethez viszonyított közeli elhelyezkedésük miatt javasolt kiterjeszteni Rendelet területi hatályát a Petőfi utca és a Stefánia utca Baross utcáig tartó szakaszára, és a Szakály Mátyás utcára is.

Budaörs, korlátozott idejű várakozási övezet, valamint a környező közterületek parkolási jellemzőinek vizsgálatát a linkre kattintva tekinthetik meg.

parkolas_vizsgalat.pdf –

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.