Berzsenyi Bellaagh Ádám: A cél a szórakoztatás és a gondolatébresztés

(Budaörs, 2015. június 17. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy a Budaörsi Latinovits Színház ősztől saját társulattal kezdi meg az évadot. A tervekről és a célokról Berzsenyi Bellaagh Ádámmal a színház művészeti vezetőjével beszélgettünk.

 

A Budaörsi Latinovits Színház a következő évadot igazi saját társulattal indíthatja, hat színész szerződött a teátrumához: Bohoczki Sára, Bregyán Péter, Ilyés Róbert, Ódor Kristóf, Páder Petra és Spolarics Andrea. Mindegyikük kapott már feladatot Budaörsön az elmúlt két évadban is, így a közösség alapjait a színház vezetése, Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető már hónapokkal ezelőtt lefektette, karakteres műhelymunka vette kezdetét. Ennek során idén kilenc bemutatóra került sor, szoros együttműködés jött létre a Sanyi És Aranka Színházzal, elindult az ifjúsági, az iskolás és az óvodás program valamint Budaörs város számos eseményén is képviseltette magát a színház.

Berzsenyi Bellaagh Ádám feladata, hogy a teljes művészeti profilt, a repertoárt, művészeti személyzetet és az arculat tervezését, fejlesztését koordinálja.
Gyermekkora óta filmezéssel szeretett volna foglalkozni. Rendező szakon végzett Angliában, majd pedig szabadúszó rendezőként dolgozott. A Budaörsi Latinovits Színháznak két éve a művészeti vezetője.

Berzsenyi Bellagh Ádám a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az új társulat tagjai évados szerződést kötöttek a színházzal, ami azt jelenti, hogy az időbeosztásukat a helyi előadásokhoz igazítják. Természetesen játszhatnak más színházban is, csak az itteni darabokhoz kell igazodniuk.

„Fantasztikus dolog sok szempontból, hogy végre lehet egy saját társulatunk. Ahhoz, hogy megtudjon teremtődni az igazi színházi műhelymunka, a közös gondolkodás, ahhoz elengedhetetlen a társulat.
Úgy gondolom, hogy nagyon nagy ereje van annak, hogy a színészek folyamatosan együtt tudnak próbálni, gondolkodni, hogy előbb-utóbb ki tudjon alakulni egy közös alkotói nyelv, ami a miénk. ”

A Budaörsi Latinovits Színház, mivel egy épülten osztozik a Jókai Mór Művelődési Központtal, így egy hónapban 15 napot játszanak, más színházakkal szemben, amelyek önálló épülettel rendelkeznek.

„A közös épület használat az egyeztetések miatt komoly gondot okozott a múltban, hiszen vendégszínészekkel dolgozunk, akik különböző társulatokból, más színházakból jöttek ide hozzánk, és azokhoz a színházakhoz kellett nekünk alkalmazkodni.
Az önálló társulattal a helyzet mindenképpen jobb lesz, hiszen szabadabban tudunk majd havi műsort készíteni. Jobban ki tudjuk használni a lehetőségeinket, könnyebben tudunk olyan napokra előadásokat kitűzni, amikor mi szeretnénk.”

 

Gondoltak arra, hogy bővítsék a későbbiekben a társulat taglétszámát?

„Természetesen igen, hiszen nagyon kicsi társulat a hat fő. A későbbiekben ezt majd növelni szeretnénk, meglátjuk, milyen lehetőségeink lesznek.
Nagyon sok előadást hozunk létre, és többnyire sokszereplős darabokkal dolgozunk. 5 nagyszínpadi bemutatót tervezünk jövőre és kettő saját stúdió bemutatót, ami az óvodás korosztálynak szól. Emellett még lesz egy bónusz bemutatónk a Sanyi és Aranka színházban. Összesen nyolc bemutatója lesz a színháznak. Természetesen továbbra is folyamatosan dolgozunk vendégművészekkel.”

 

A Budaörsi Latinovits Színházban a következő évadban a Színház és Filmművészeti Egyetem színész hallgatói közül nyolcan fognak dolgozni, részben mint gyakornokok.

Ön szerint miért választják a Budaörsi Latinovits Színházat a gyakornokok a pesti nagyszínházakkal szemben?

„Úgy gondolom, hogy mi egy izgalmas alternatívát tudunk kínálni a számukra. Hiúság lenne azt állítani, hogy a Latinovits Színház olyan múlttal rendelkezne, mint a budapesti nagyszínházak amelyek több már több évtizede fennállnak.
Viszont a fiatalok számára érdekes kihívás lehet Budaörsön dolgozni, azokkal a színészekkel, rendezőkkel, alkotókkal akik itt megfordulnak. Izgalmas, bátor repertoárunk van, nagy a pezsgés, és (remélem) érezhetően elindult a színház egy határozott művészeti irányban. Valami új van születőben, aminek jó a részese lenni.”

 
Milyen nehézségekkel kell szembenéznie a Színháznak?

„Az egy nagyon speciális helyzet, hogy egy épületben vagyunk a JMMK-val, hogy tehát nincs önálló színházi épületünk. Ezzel talán egyedül vagyunk az országban, a professzionális repertoár-színházak körében. Emellett nagyon közel van a főváros is, így a budapesti színházi kínálat is könnyen elérhető a nézőink számára. Ez a két dolog megnehezíti az életünket, de arra törekszünk, hogy magas színvonalú munkával kompenzáljuk a hátrányokat.”

 

Mi az, amit szeretnének elérni?

„A célunk az, hogy a város életének minél szervesebb részévé tudjunk lenni. Hogy mégjobban beleépüljünk a budaörsi köztudatba. Hogy minden budaörsi azt érezze, hogy ez az ő színháza, és  nem csak azért mert az adóforintjainak egy része arra megy el, hogy itt ’bohóckodjunk’ a színpadon, hanem mert valami olyat készítünk, ami nekik szól, minden budaörsinek és minden Budaörsön kívülinek, tehát a nézőinknek.
Úgy gondolom, hogy a színház egy olyan hely ami a városnak egyik kincse kell hogy legyen, hiszen itt helyben készülnek színházi produkciók, amik itteni, budaörsi művészeti alkotások.

 

Művészeti szempontból mik a célkitűzések?

Sok cél lehetséges. Mindenképpen cél a kérdésfeltevés; hogy az előadásainkon keresztül gondolatokat ébresszünk, hogy reflektáljunk a korra amiben élünk, a minket körülvevő világra és azon belül az egyén kapcsolataira, problémáira. Persze adott esetben ugyanolyan fontos, hogy szórakoztatni tudjuk a közönséget, mint az, hogy el tudjuk őket gondolkodtatni.”

 

A Budaörsi Latinovits Színházba az előző évadban megközelítőleg hány fő ment el az előadásokra, és ennek hány százaléka volt budaörsi?

„Ezt nagyon nehéz pontosan tudni, de úgy gondoljuk, hogy a közönségünk kb. 70-75%-a budaörsi. Hogy ez idén pontosan hány főt jelent, nem tudom megmondani.
A teltháztól a gyérebb házakig mindenre láttunk példát az idén, viszont az átlag telítettség hónapról hónapra növekedett, aminek örülni kell.”

 

Hány ember dolgozik azon, hogy sikeres legyen egy produkció?

„Összesen 51 ember dolgozik a színháznál, a színészeket is beleértve. Ezen felül egy adott produkció alkotói csapata (pl. rendező, díszlet-jelmeztervező, zeneszerző), vendégszínészek, Adott évadban akár 100-an is megfordulnak.”

 

Mitől lesz más az idei évad, mint a tavalyi?

„Attól lesz különleges, hogy nagyon bátor, nagyon sokszínű előadásokat terveztünk bele, vannak köztük igazán nagy vállalkozások is, és azt érezzük, hogy minden előadásban meg lehet azt találni, aminek a mai néző számára van mondanivalója.
Budaörsön a Latinovits Színházban az adja az értéket, hogy nagyon sok különböző életkorú és különböző színházi háttérrel, tapasztalattal rendelekző alkotóval dolgozunk.
Például ifj. Vidnyánszky Attila, aki 22 éves, jövőre rendez nálunk, és a 71 éves, Kossuth-díjas Lukáts Andor a maga sok évtizedes színházi tapasztalatával, szintén.
A rendező számára nagyon fontos kell hogy legyen az, amiről beszél egy előadáson keresztül, és hogy amit mondani akar eljusson a közönséghez, hogy pontosan tudja azt közölni, közvetíteni. Ez alapvetés minden jó színházhoz.”

 

Mikor kezdődik a következő évad?

„Június 10-ig voltak a színházban előadások. Az új évadot szeptember közepén kezdjük, és az első premierünk a nagyszínpadon, a János vitéz október 8-án lesz”

 

Milyen darabok várhatóak a következő évadban?

„A négy őszi bemutató között láthatjuk Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát Darvas Ferenc zenei vezetésével (rend. Frigyesi András), Szigligeti Ede Liliomfiját (rend: ifj. Vidnyánszky Attila), a Sanyi És Aranka Színházban Strindberg Julie kisasszonyát Kovács Kristóf átiratában (rend: Berzsenyi Bellaagh Ádám) és a Városi Ifjúsági Klubban A kis hableányt (rend. Halasi Dániel). A tavaszi félévben a Rómeó és Júliát (rend. Berzsenyi Bellaagh Ádám), a Pinokkiót (rend. Lukáts Andor) és végezetül a Nagy Romulus c. komédiát (rend. Polgár Csaba) mutatjuk be nagyszínpadon, a Városi Ifjúsági Klubban pedig a Barátom, Gombocska c. mesét.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakos hallgatói is rész vesznek több produkcióban.”

 

Köszönjük az interjút!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.