Nyaralni mész? Vegyél helyi SIM kártyát

(2015. június 15. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Ha Európán kívül mész nyaralni, a mobilszolgáltatók nagyon le akarnak húzni. Ennek oka, hogy az Unión belül meg van kötve a kezük, hogy mennyit számolhatnak fel úgynevezett roaming díjat, amiért hívást fogadsz vagy indítasz, amíg külföldön tartózkodsz. (Vicces módon sokkal olcsóbb külföldről SMS-t küldeni magyar számra – maximum 23,5 Ft- mint itthonról.)

 

Az így kieső pénzt Európán kívül akarják behozni.

Ez a költség például a közkedvelt Egyiptomban 301 Ft/perc hívásfogadási díj és lélegzetelállító 768 Ft/perc hívásindítási díj. A mobilinternet díját már megnézni sem mertem. (Nagyon fontos, hogy még otthon a reptéren kikapcsold a mobilnetet és letiltsd az adatbarangolást, mert egyébként a gatyád is rámegy, ha néhány 25 MB-os program úgy gondolja, hogy magától frissít egyet Egyiptomban vagy Thaiföldön, esetleg jön egy levél egy nagyobb melléklettel.)

Nem akarod, hogy elszegényedj a mobilszámla miatt? A megoldás egyszerű: vegyél helyi prepaid (eldobható) SIM kártyát mobilnettel.

Ilyen internetes SIM kártya például Egyiptomban combos 15 egyiptomi font (529 Ft), hozzá 1,2 GB internet pedig 25 font (881 Ft). Vagyis 1310 forintból megúsztad az internetet. Ezzel a nettel aztán nyugodtan hazatelefonálhatsz 3,6 Ft-ért VOIP-on, (bővebben itt, aktuális percdíjak pedig itt.) ha pedig hív valaki, kinyomod és visszahívod szinte ingyen. Természetesen a Skype és a Viber is működik.

További előny, hogy nem kell a többi turistával versenyezned a hotelportán található szűkös internet-erőforrásokért, hanem úriember (úriasszony) módjára a parton is netezhetsz. Nem kell mindenkinek külön-külön kártyát venni, ma már minden okostelefon és tablet tudja azt, hogy a netet meg tudod osztani másokkal az úgynevezett mobil hotspottal. Ők ilyenkor wifi routerként látják az internetet. (Androidon: Beállítások- vezeték nélküli és egyéb hálozatok- továbbiak- megosztás és hord. csatl.- wifi hotspot bekapcsolása. Egy jelszót meg kell adnod)

Szintén jól jön az internet, ha eltévedtél, ha mondjuk könyvesboltot keresnél a környéken, vagy nem tudod, mikor indul haza az utolsó komp, vagy mikor zár a múzeum.

A hurghadai hotelsoron a KFC és a Mcdonald’s-szal szemben lévő oldalon háttal állva a McDonald’s-nek jobb kéz felé egy olyan 50 méterre van egy telefonbolt Mobileshop névvel, ott Mina szívesen segít, angolul jól beszél és szerintem németül is.

Amit vigyél: útlevél és egyiptomi font, mert dollárt nem fogad el. Ezen kívül legyen ott a telefonod is, mert be kell állítania a SIM kártyához a kapcsolat adatait. (A telefon akkor is kell, ha elfogyott az egységed és szeretnél még rátölteni pénzt. Árak és gigabájtok itt.)

A legtöbb bankautomata Egyiptomban vált dollárt és eurót. Kiválasztod a pénzváltás funkciót az ATM-en és ott dugod be a pénzt, ahol kiadni szokta az automata a pénzt. Arra vigyázz, hogy legalább 10 dolláros bankjegy kell, annál kisebbet nem szoktak elfogadni az automaták.

Ennyi az egész. Ha nyelvtudás miatt ez túl sok lenne (nem az), vagy messze vagy a belvárostól, kérd meg a takarítót, hogy hozzon neked kártyát internethez. Ők általában 30 fontért árulják a 15 fontos kártyát. Erre még töltened kell 25 fontot. De ekkor neked kell megoldanod a telefon netes beállításait, ez a program segít benne.

Ha nem használod, a kártya 3 hónap után deaktív lesz.

Ha biztos szeretnél lenni a jó hangminőségben, mert üzleti telefonjaid szoktak érkezni, akkor vegyél egy egyiptomi normál SIM kártyát is másik 15 fontért és a cikk elején belinkelt VOIP program callback funkcióját használd. Ilyenkor nem a saját interneteden keresztül telefonálsz, hanem először felhívják a te egyiptomi számod majd azt a (magyar) számot, amit hívni akartál. Ilyenkor 6 eurócent (18 forint) egy perc beszélgetés a Voipblazerrel plusz egyszeri 3,9 eurócent a kapcsolási díj, de a hívás minősége nem múlik azon, hogy milyen az internetkapcsolat minősége a strandon. A hívott fél a választásod szerint vagy a magyar vagy az egyiptomi telefonszámodat látja hívóként.

Amint látod, nyugodtan elfelejtheted a 768 Ft-os mobil roaming tarifákat, két perc árából lesz saját neted és 3,6 Ft-os tarifád Magyarországra.

Törökországban sem volt nagy dolog SIM vétele, bemész az első mondjuk Vodafone logos boltba a közeli városban egy útlevéllel és tudsz venni kártyát. Az árakra már nem emlékszem.

Ha más országokban (Thaiföld, Bali, stb.) már vettél nyaralás alatt SIM kártyát, az árakat és a tudnivalókat oszd meg a hozzászólásokban.

Update: Egy gyűjtőoldal országokra bontva a prepaid SIM-ekről itt: Prepaid kártyák.

Ennek ellenére írd le a saját tapasztalataidat, mert hasznosabbak lehetnek, mint az általánosságok. (Kártyavásárlás módja, nehézsége vagy éppen könnyű volta, hol vetted, mit vettél, mit kellett volna venned, a reptéren nagyon lehúztak vele most már tudod, a lefedettség pocsék volt/jó volt, a tengerparton a másik szolgáltatót kellett volna választani, stb.)

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.