Szanaszét heverő tetemeket talált egy állattartó telepen a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy időben több helyszínen tartott ellenőrzést Békés és Pest megyei, egymással kereskedelmi kapcsolatban álló kistermelői vágóhídon és egy állattartó telepen múlt héten; egyebek mellett az ott talált szanaszét heverő állati tetemek miatt a telep működését azonnal megtiltották – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

 

A Békés megyei állattartó telepen megrázó kép fogadta a szakembereket: a telep több pontján elhullott, legyekkel belepett állati tetemek – újszülött malacok és bárányok – hevertek, a sertéseket elhullott baromfikkal és vágóhídi hulladékkal etették, a trágyadombon felfújódott sertéstetem oszladozott. A telep emellett az előírt dokumentációkkal sem rendelkezett, az állatok egy része jelöletlen volt, az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a forgalmi korlátozást.

A telepről a baromfit a pest megyei kistermelői vágóhídra szállították, ahol azokat jogszabálysértő módon, a megfelelő húsvizsgálat elvégzése nélkül, és az engedélyezett mennyiség többszörösét vágták le. A kistermelő ráadásul kurkumával festette sárgára a húst, amellyel élelmiszerhamisítást követett el. A vágóhelyen összesen 6 tonna vágott baromfit foglaltak le a szakemberek.

Az eljárások során milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.