NGM: a 2-3 százalékos infláció az egészséges gazdaság velejárója

Bár májusban fél százalékkal növekedtek az árak, az elmúlt öt hónap átlagát nézve még mindig mínusz 0,6 százalék az infláció – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornának kedden a KSH legfrissebb adataira reagálva.

 

A helyettes államtitkár kifejtette: a Brüsszelnek áprilisban benyújtott konvergenciaprogram szerint januártól decemberig nulla százalékos inflációt vár a kormány. Az első öthavi mínusz 0,6 százalékot e szerint a következő hónapokban 0,6 százalékos emelkedés követheti. Hangsúlyozta, trendszerűen egy hihetetlenül lassú, visszafogott emelkedésről van szó, aminek senkit nem kell megrémisztenie.

Balogh László szerint a 2-3 százalékos infláció általában az egészséges, stabil gazdaság normális velejárója.

Az infláció egy egészséges szintig, 2-3 százalékig önmagában a GDP növekedését nem veszélyezteti. A defláció ugyanakkor, ha nagyon tartóssá válik, a befektetések, a gazdaság egészséges működése ellen hat – mutatott rá.

Egy 3,6 százalékos – az első negyedévben 3,5 százalékos – GDP-növekedés mellett természetes az árnövekedés, együtt jár a fogyasztás növekedésével. Az alacsony árak önmagukban is serkentik a fogyasztást, hiszen a lakosság rendelkezésére álló jövedelem több árucikkre, szolgáltatásra költhető el – mondta.

Arra a kérdésre, befolyásolja-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikáját az infláció növekedése, tartani fogja-e a szeptemberre előrejelzett 1,2-1,3 alapkamatot, kifejtette: az éves szinten nullaszázalékos vagy picivel afölötti szint nem befolyásolhatja érdemben a monetáris kamatpolitikát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.