Corvina-másolatok tárlata a Széchényi Könyvtárban

Hunyadi Mátyás (1458-1490) magyar király Corvináinak hiteles másolatait tekintheti meg a közönség A királyi könyvtár című, pénteken nyíló tárlaton az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

 

A szeptember 27-ig látogatható kiállításon a nemzeti könyvtárban őrzött 35 Corvina hiteles másolatait és a kódexekből származó fotóanyagot tekinthetik meg az érdeklődők. A közönség képet alkothat a teljes egykori Corvina Könyvtárról, a részletes kísérőszövegek segítségével pedig megismerheti a Corvina történetét és a kódexek gazdag világát – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Hunyadi Mátyás magyar király könyvtára – korabeli nevén Bibliotheca Corvina vagy Bibliotheca Augusta – az első reneszánsz fejedelmi bibliotéka volt Európának az Alpoktól északra elterülő részén. A körülbelül 2000 kötetet számláló gyűjtemény elsősorban humanista érdeklődést tükrözött: antik szerzők, egyházatyák és kortárs szerzők műveit foglalta magába, az akkoriban értékesnek tartott irodalom és tudás teljességét kívánta felmutatni.

A kódexeket részben Itáliából – elsősorban Firenzéből – vásárolták, részben pedig a budai műhelyben állították elő, de bekerültek a királyi könyvtárba korábbi tudományszerető magyarok egykori kötetei is.

A királyi palota reprezentatív részén, a kápolna mellett és a trónterem közelében díszes könyvtárteremben őrizték a pompás állományt, amelynek elemeit egyedi, egyenesen a budai királyi könyvtár számára kifejlesztett, aranyozott bőrkötéssel vagy színes bársonykötéssel vonták be, a kódexek címlapjára Mátyás címerét festették.

A királyi könyvtár a török hódítással, 1526-ban és 1541-ben, Buda bevételekor pusztult el végleg, egy részét a törökök Isztambulba vitték. Azok a kötetek élték túl az évszázadokat, amelyek még a hódítás előtt Nyugat-Európába kerültek. Ennek köszönhetően ma körülbelül 216 hiteles corvinát ismerünk, ebből Magyarországon 53 kötet található, az OSZK-ban 35-öt őriznek. A kiállítás megrendezését a Corvina Alapítvány támogatta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.