A német pénzügyminiszter csokieurókat ajándékoz görög kollégájának

Csokoládéból készült euróérméket ajándékoz Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter görög kollégájának, Jánisz Varufakisznak.

 

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap beszámolója szerint Wolfgang Schäuble a ZDF országos közszolgálati televízió Logo című gyerekhíradójának Rike nevű 10 éves riporterétől kapott egy maréknyi csokoládéeurót. A tárcavezető a kislánynak adott interjúban elmondta, hogy néhányat Jánisz Varufakisznak ajándékoz majd, mert a görög pénzügyminiszternek mostanában szüksége van “egy kis agyserkentőre”.

Athén azonban nem csokipénzt, hanem igazi eurókat vár. Az athéni vezetés jelzései alapján ugyanis a görög államkassza lényegében kiürült, pedig az euróövezeti tagországnak június 5. és 19. között négy részletben 1,5 milliárd eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), június 12. és 30. között pedig 5,2 milliárd dollár értékű kincstárjegyet kell megújítania, valamint ki kell fizetnie a nyugdíjakat és közalkalmazottak bérét.

Görögország fizetőképességének megőrzéséhez általános vélekedés szerint elengedhetetlen az államadósság-válság kezelésére 2011-ben összeállított második nemzetközi hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete.

A görög kormány hónapok óta tárgyal a kölcsön átutalásának feltételéül megszabott reformokról a hitelező intézmények – az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank – képviselőivel. A megegyezés után az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a 7,2 milliárd eurót.

A görög vezetés helyzetértékelése szerint a tárgyalások már a célegyenesbe értek. Wolfgang Schäuble viszont egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy “az Athénból érkező pozitív hírek még nem tükrözik teljes mértékben az athéni kormány és a hitelezők tárgyalásainak állását”.

Egyébként a Bild am Sonntag beszámolója szerint Schäuble a gyerekhíradónak azt is elmondta, hogy euróövezeti kollégáival nem mindig csak pénzügyekről tárgyal, így például spanyol minisztertársával szívesen beszélget a labdarúgásról.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.