Férfi kézilabda BL – Döntős a Veszprém, történelmi siker!

Az MKB-MVM Veszprém főleg kitűnő második félidei játékával bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi fináléjába, miután a kölni négyes döntő elődöntőjében 31-27-re legyőzte a német THW Kielt. Az első helyért a Barcelona lesz az ellenfél.

 

A magyar bajnok már az első félidőben is remekül védekezett, és ez ellensúlyozta a támadásbeli hibákat. A 13-13-as félidő után már elöl is jobban játszott a Veszprém, és fokozatosan húzott el. Bő tíz perccel a vége előtt 27-21-re vezetett már, és hiába hajtott a rivális, fordítani nem tudott.

A Final Four 2010 óta íródó történetében egészen mostanáig csak német és spanyol csapatok jutottak be a döntőbe. A Veszprém ezt megelőzően egyszer, még 2002-ben volt finalista a legrangosabb sorozatban, tavaly pedig negyedikként zárt.

Kieséses rendszerben a Veszprém a 2002-es klub-Eb után tudott győzni a Kiel ellen.

Eredmény, 2. elődöntő:

MKB-MVM Veszprém – THW Kiel (német) 31-27 (13-13)
————————————————-
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Nacsevszki, Nyikolob (macedón)
gól: Ilic 8/4, Iváncsik 7/1, Nagy 7, Sulic 4, Lékai 2, Nilsson 2, Zeitz 1, illetve Palmarsson 9, Canellas 5/3, Spengler 3, Dahmke 3, Toft Hansen 2, Jicha 2, Vujin 2, Weinhold 1
A két csapat tavaly – amikor is a Veszprém először jutott be a Final Fourba – ugyancsak az elődöntőben találkozott, és akkor a német gárda jutott tovább. A 20 ezres csarnokban közel 3000 veszprémi szimpatizáns foglalt helyet, és a lengyel Kielce tábora is a magyar klubért szorított.

A nyitógólt az a Palmarsson szerezte, aki a következő idényben már a Veszprém színeiben játszik, a másodikat pedig Vujin, ő pedig korábban állt a magyar bajnok alkalmazásában. Palicka jó védései miatt az első veszprémi találatra öt percet kellett várni, és még egy emberelőny is kimaradt. A gólkirályjelölt Ilic büntetőt, Iváncsik pedig két ziccert rontott, s a háromszoros bajnok (2007, 2010, 2012) a 10. percben 5-2-re vezetett. Sulicot kiállították, de így is volt esély felzárkózni, csakhogy Marguc is a kapufára vágta a hétméterest. A kapitány Nagy tartotta a lelket a többiekben, ő próbált meg lendületet adni. A BL All Star-kapusának választott Miklert Alilovic váltotta. Amikor Dahmkét kiküldték, feljött a Veszprém 7-6-ra, de így sem vált gördülékennyé a játék. Sulic és Toft Hansen kakaskodása után Lékai lett az irányító, azonban így is időt kellett kérni. A 22. percben lett 8-8, majd Nagy találatával 9-8, amikor a németek is időt kértek. Toft Hansent megint kiállították, ekkor pedig 11-9-re lépett el a tavalyi negyedik helyezett. Az egyik visszafutásnál szabálytalankodó Nagyot is kiküldték, és a szünet előtti hajrában egyenlített a rivális.

A második játékrész elején Ilic megint büntetőt hibázott, de legalább a kipattanóból betalált. Ő és Nagy vállára vette a csapatot, a védőfal pedig remekül zárt. Sikerült 16-13-ra elhúzni, az időt is kérő Kiel öt percig nem tudott betalálni. Aztán 18-14 lett az állás, Ilic pedig a góllövőlista élére ugrott. Még az ex-kieli Zeitz is betalált. Volt labda a 22-17-hez is, de Iváncsik a felső lécet lőtte ki indítás után. Alilovic remekül védett, és sikerült őrizni a biztos vezetést. A 49. percben 27-21-nél időt kért a Kiel, és “begyújtotta a rakétákat”. Őrült rohanás kezdődött, miközben Sulicot harmadszor is, azaz végleg kiállították. Az 53. percben már csak 27-25-re vezetett a Veszprém, amikor Ilic igen fontos gólt lőtt. Terzic sem úszta meg kiállítás nélkül, viszont Alilovic megint ziccert fogott. Zúgott a veszprémi szurkolósereg hangja, és innen már nem tudott újítani a Kiel. Lékai gólja zárta le a nagy csatát.

Tavaly a Veszprém és a Barcelona a harmadik helyért csapott össze, akkor katalánok vitatható körülmények között nyertek 26-25-re. A két együttes a nemzetközi porondon eddig 15-ször találkozott, tízszer nyert a Barcelona, még egyszer a Veszprém és született egy döntetlen is. Ami érdekesség, hogy kieséses rendszerben, illetve helyosztókon mindig a spanyol gárda bizonyult jobbnak.

“Büszke vagyok a csapatomra – nyilatkozta Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője. – Először tudtunk eljutni a Final Four döntőjébe. A védekezésünk remek volt, pedig többféle variációt kellett alkalmaznunk a Kiel állandóan változó támadóformációi miatt. A Barcelona jó csapat, de most is megmutattuk, képesek vagyunk bárkit legyőzni.”

Alfred Gislason, a Kiel vezetőedzője így látta: “Ma jobb volt a Veszprém, és megérdemelten jutott a döntőbe. Nem tudtuk kihasználni az ellenfél megingásait, és sajnos mi is többször hibáztunk. Főleg a második félidőben volt gyenge a védekezésünk, miközben a túloldalon Alilovic remek napot fogott ki.”

Nagy László így értékelt: “A védekezésünk fokozatosan javult, és közben Alilovic is káprázatosan védett. Támadásban voltak jó és rossz szakaszaink, de fontos volt az is, hogy az ellenfél nem tudott könnyű gólokat lőnni, meg kellett harcolnia minden találatért. Vasárnap szeretnénk győzni a Barcelona ellen!”

“Igazi csapatmunka volt a diadal, nem lehet senkit külön kiemelni. Volt elég időnk felkészülni a Kielből és ugyan az elején kicsit lassabbak voltunk a kelleténél, amikor felpörögtünk, akkor elhúztunk. Jött egy hullámvölgy is, de ebből is felálltunk, ami az erőnket mutatja. A Barcelonából is felkészülünk, remélem, ellenük is nyerünk” – mondta Lékai Máté.

“Próbáltunk minél tovább támadni és keresni a legjobb helyzeteket. Így nem is volt nagy rohanás a pályán, ami a németeknek kedvezett volna. A második félidőben pedig Alilovic fontos védései segítettek sokat” – értékelt Gulyás Péter.
korábban:

Barcelona (spanyol)-Kielce (lengyel) 33-28 (16-14)

vasárnap, helyosztók:
a 3. helyért: Kielce-Kiel 15.15
döntő: Barcelona-Veszprém 18.00

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.