Cambridge-i kutató szerint az agyat számítógépre “letöltve” lehetséges az örök élet

Örök időkig élhetnének az emberek, legalábbis az agyuk, amennyiben valaha létrejönnének olyan számítógépek, amelyek képesek lennének újraalkotni az idegsejtjeinket összekötő mintegy 100 billió kapcsolódást – vélekedett Hannah Critchlow, a Cambridge-i Egyetem neurobiológusa.

 

A tudós Walesben, a Hay-fesztiválon tartott előadást. Az 1988 óta évente megrendezett fesztivál célja fórumot teremteni az együttgondolkodásra arról, hogy milyen a világ, amelyben élünk, és milyen lehetne a jövőben.

“Elvben az ember létezhetne a számítógépben, ezt teljesen elképzelhetőnek tartom” – fogalmazott Hannah Critchlow.

Mint kifejtette, az emberi agy elképzelhetetlenül bonyolult rendszer, ám a tudósok lassacskán kezdik megérteni a különféle funkcióit. Így elképzelhető, hogy idővel számítógépes programként lehet majd újraalkotni.

“Amennyiben kifejlesztenének egy olyan komputert, amely 100 billió hálózati kapcsolatot tudna létesíteni, megalkotnák a személyiségünket adó +nyomtatott áramkör+” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Hozzátette: a százmilliárd idegsejtünknek köszönhetjük, hogy azok vagyunk, akik. Ez a lehető legbonyolultabb “nyomtatott áramkör”.

Hannah Critchlow előadásában megcáfolta azt a közkeletű elméletet, amely szerint agysejtjeinknek mindössze 10 százalékát használjuk. A funkcionális képalkotó eljárások bizonyították, hogy agyunk csupán energiatakarékos üzemmódban működik, és bizonyos régiókat kizárólag akkor “kapcsolja fel”, amikor épp szükség van rájuk.

“Agyunk súlya mindössze 1,5 kilogramm, testtömegünknek alig 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor rá jut szervezetünk energiafelhasználásának 20 százaléka” – érzékeltette a neurobiológus.

Hannah Critchlow megerősítette, hogy különbözik a bal és a jobb agyféltekénk, és találtak bizonyítékot arra az elméletre is, miszerint a balkezes emberek kreatívabb személyiségek.

“A jobb féltekében, amely domináns a balkezeseknél, találhatók a kreativitáshoz kapcsolódó régiók. A legújabb kutatások bizonyították, hogy speciális, az agy jobb féltekéjét stimuláló eszközökkel, kiválthatók kreatív gondolatok. Jelenleg e célra már kaphatók olyan elektródákkal ellátott sapkák, amelyek stimulálják az agy megfelelő területeit” – fejtette ki előadásában Hannah Critchlow.

http://www.telegraph.co.uk/culture/hay-festival/11627328/Humans-could-download-brains-on-to-a-computer-and-live-forever.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.