Wittinghoff Tamás: Elismerte a kormány, hogy hibázott

(Budaörs, 2015. május 26. – Budaörsi Infó) Az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszának fizetőssé tétele sokban érintette Budaörsöt. Wittinghoff Tamás polgármester többször is erélyesen fellépett ez ügyben. A polgármester továbbra is fenntartja követelését, miszerint a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályaszakaszt! 

 

 

Wittinghoff Tamás korábbi közleményében arról írt, hogy „annak, aki a kormányzati tájékoztatásban bízva arra gondol, hogy Budapestet elhagyva az első lehetséges helyen lejön az M1–M7-es autópályáról, és akkor nem kell megyei matricát vennie, nagy meglepetésben lehet része, amikor a büntetést kézhez véve rájön, hogy a kormány egyszerűen becsapta.

Az M1–M7-es autópálya bevezető szakasza a 37/2007. (III. 26.) GKM-rendelet szerint ugyanis már jóval a megyehatár előtt, az Egér úttól útdíjköteles, és ebben nem hozott változást a januári jogszabály-módosítás.”

A polgármester teljes mértékben elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak tartja, hogy az M1–M7-es bevezető szakaszán nem érvényesül a kormány által hangoztatott, az ország más területein bevezetett alapelv (a megyehatárt követő első lehajtónál még következmények nélkül el lehet hagyni az autópályát), ami sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

„Az ellentmondást Budaörs város polgármestereként Fónagy János közlekedési államtitkárral folytatott személyes megbeszélésünk során is felvetettem, ám annak orvoslására nem kaptam érdemi ígéretet. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy ha már – számunkra teljességgel elfogadhatatlan módon – fizetőssé tette Budaörs belső úthálózatának egy részét, legalább a saját maga által meghatározott alapelveket tartsa be. Ennek megfelelően az M1–M7-es autópálya ne az Egér úti csomóponttól váljon fizetőssé, hanem a városhatárt követő első kijáratnál, azaz a budaörsi benzinkútnál.”

 

A tiltakozás nyomán táblákat helyeztek ki az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára.

A polgármester véleménye szerint az újonnan kihelyezett táblák azt bizonyítják, hogy a kormány hibázott. Szerkesztőségünkbe eljuttatott legújabb sajtónyilatkozatát az ügyben lent olvashatják.

 

Wittinghoff Tamás sajtónyilatkozata:

 

„Elismerte a kormány, hogy hibázott

 

Tiltakozásunk nyomán táblákat helyeztek ki az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára, amelyek 5 hónap elmúltával végre időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik. Az alapprobléma azonban nem oldódott meg: továbbra is igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az M1-M7-es autópálya bevezető szakasza Pest megye határa előtt fizetőssé válik.

Egy hónappal ezelőtt fordultam a sajtó nyilvánosságához amiatt, hogy a kormány csapdát állított az autósoknak az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya néhány órán belül kiadott egy cáfolatot, „Nincs csapda az Egér úton” címmel. Úgy tűnik, a szaktárca mégis belátta az igazunkat, mivel a napokban több új táblát helyeztek ki az általunk kifogásolt szakaszokon (igaz olyan kicsiket, hogy átlag halandó alig veszi észre).

Mint korábban felhívtuk a figyelmet, a kormány azt jelentette be év elején, hogy a megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek. Mivel fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania. Kifogásoltuk, hogy az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, és már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul egy olyan szakaszon, amelyet nem is az autópálya-kezelő tart fent, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdona, bevezető út minősítéssel. Kifogásoltuk továbbá azt is, hogy minderre semmilyen tábla nem figyelmeztetett az Egér úti lehajtó előtt.

Az utóbbi problémát a kormány orvosolta, és táblákat helyezett ki az Egér út előtt, illetve a felhajtókra. Ezzel elismerték, hogy hibáztak, és 5 hónapon át nem hívták fel időben az autósok figyelmét a díjfizetési kötelezettségre. A fő probléma azonban nem oldódott meg: továbbra is kell Pest megyei matricát venniük azoknak, akik csak a fővárosban használják az autópálya bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajtanak.

Ezért továbbra is fenntartjuk követelésünket: a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát! Így érvényesülhet itt is a kormány által hangoztatott, és az ország más területein bevezetett alapelv, hogy ti. a megyehatárt követő első lehajtónál még következmények nélkül el lehet hagyni az autópályát.

Wittinghoff Tamás

polgármester”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] Nagy port kavart ez az ügy országos szinten is, hisz Budaörs város polgármestere több fórumon is azt követelte, hogy bizonyos szakaszok fizetőssé tételét szüntesse meg a kormány. Budaörsön […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.