Hivatások – Az idősgondozás több mint munka

(Budaörs, 2015. május 26. – Budaörsi Infó) Az idősgondozás több mint munka. Elhivatottság, amely kivételes egyént követel. Léteznek munkák és hivatások. Megtalálni azt a foglalkozást, amely elégedettséggel tölt el és nem csak muszájból végzi az ember, egy életre szóló kiváltság. Ha ezzel egyben másokon is segítünk, s hozzájárulunk mindennapjaik kellemesebbé tételéhez, joggal nevezhetjük hivatásnak. Ilyen foglalkozás az idősek gondozása is. A gondozók munkája nem egyszerű, ám vannak örömteli pillanatok is, amelyek minden fáradozást megérnek.

 

 

Mária K. már harmadik éve gondozóként dolgozik Németországban és megosztotta velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

 

Miért kezdett idősgondozással foglalkozni? Hogyan indult neki?

“Az első németországi kiutam előtt nem volt semmilyen külföldi munkatapasztalatom. Itthon gondoztam édesanyámat, aki sajnos már hét éve eltávozott. Időskori demenciában szenvedett és súlyos ízületi problémái voltak. Már kommunikálni sem tudott rendesen, de éreztem, hogy a jelenlétem jót tesz neki és hálás érte. Halála után jöttem rá, hogy továbbra is ezt szeretném csinálni, mert örömmel segítek másokon és azt szívvel- lélekkel teszem.”

 

idosgodozas

Hogyan talált rá az első gondozottjára? Mik voltak a követelmények?

“Nem tudtam, elég lesz-e az itthoni tapasztalatom, ezért elvégeztem egy gondozói tanfolyamot is. A német nyelvet még a középiskolában tanultam, társalgási szinten beszéltem. Gondolkodtam, hogy egyedül keressek- e állást, vagy forduljak inkább ügynökséghez.

Sokat keresgéltem az interneten, felvettem a kapcsolatot más gondozónőkkel is, akik egyedül vágtak bele és többnyire „feketén” dolgoztak. Megesett, hogy csak a kiutazás után tudták meg, kit is kell valójában gondozni és a bérüket sem kapták meg mindig a megbeszéltek szerint. Ezek után úgy döntöttem, hogy inkább megkeresek egy megbízható ügynökséget.”

 

Nem járt alacsonyabb bérezéssel ez a választás?

“Tartottam tőle, hogy a közvetítő cég a szolgáltatásaiért a fizetésem felét levonja, de nem így történt. Ingyen regisztráltam náluk, majd részletes tájékoztatást kaptam az együttműködés feltételeiről. Rövid időn belül értesítettek, hogy lenne egy számomra megfelelő állás egy kisvárosban München mellett.

Egy idős demens nénit kellett gondoznom. Mivel a pozíció megfelelt az elvárásaimnak és a tapasztalataimnak, elvállaltam. Ezután minden ment, mint a karikacsapás. Megvártam a család visszajelzését, hogy szimpatikusnak találnak-e, a cég megszervezte az utamat és egy hét múlva már csomagoltam is. Az ügynökség utólag átfizette a teljes utamat és nem kellett közvetítői díjat sem fizetnem.”

 

Már harmadik éve dolgozik Németországban. Nincs honvágya?

“Ez alatt a három év alatt négy családnál voltam. Két idős hölgyet, egy urat, majd egy házaspárt gondoztam. 1-3 havi váltásokban dolgoztam, a szabadságomat pedig többnyire gyermekeimmel töltöttem. Az ünnepeket is többnyire otthon töltöm, de amikor nagy szükségem van a pénzre, megéri ekkor is dolgozni a karácsonyi és húsvéti bónuszok miatt.”

 

Most, hogy már tapasztalt gondozónő, hogyan értékeli ezt a munkát?

“Nagyon elégedett vagyok. Nemcsak nagyobb német nyelvtudásra tettem szert, azt is megtanultam, hogyan bánjak az idősekkel különböző élethelyzetekben. Sok barátot szereztem, máig tartjuk a kapcsolatot az első nénim családjával, annak ellenére, hogy szegénykém egy éve elhunyt. Az iroda lehetővé teszi, hogy a közelben dolgozó gondozókkal felvegyük a kapcsolatot, ami nagyon jó lehetőség, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk és elbeszélgessünk a kollégákkal. Egy kávé mellett megosztjuk egymással gondjainkat, aggodalmainkat, ahogy a kellemes élményeinket is, amelyekből a gondozottak betegsége ellenére is akad bőven.”

 

Sosem ütközött nyelvi akadályokba? Nem fordult elő, hogy nem birkózott meg az Önre bízott feladattal?

“Ami a papírmunkát és a hivatalokat illeti, mindent az iroda intéz, még ha a németet már szinte tökéletesen is beszélem. Mivel a gondozott állapotáról mindig előre megkapok minden információt, kint már nem ér nagy meglepetés. Egyszer megesett, hogy az idős bácsi állapota hirtelen nagyon rossz lett és kórházba került. Ekkor az ügynökség gyorsan megszervezte a hazautamat és rövid időn belül talált egy újabb állást számomra. Mindig megbirkóztam a rám bízott feladattal, minden gondozottnak megvan a maga rigolyája, de kellő empátiával és szeretettel minden megoldható.”

 

Mit üzenne azoknak, akik éppen választás előtt állnak, vajon próbálják-e ki az idősgondozást külföldön?

“Bárhová is mennek, mindig járjanak utána, hogy hová küldik őket, mennyi pénzért és valóban törvényesen bejelentett munkáról van-e szó. Nekem megvan az én közvetítőm a SunSet24, amelyet nem cserélnék le. Profi csapatuk mindig segítségemre volt, nemcsak a kintlétem alatt, hanem utána is. Tudatosítani kell azonban, hogy ezt a munkát szívvel lélekkel kell végezni. Ha az ember nem érez elkötelezettséget az idősek iránt, akkor válasszon inkább más jellegű munkát. Kiutazás előtt már nagyon örülök a találkozásnak, és a gondozottjaim is mindig visszavárnak.”

 

berlin_idosgondozas
(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.