Modern katakombatemetőt építenek Jeruzsálemben

A temetői helyhiány miatt föld alatti katakombatemetőt építenek Jeruzsálemben a diaszpórában élő zsidóság anyagi támogatásával – értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilap honlapja.

 

A nagyvilágban szétszórtan élő zsidók segítségével gyűjtik össze a több mint 20 ezer halott befogadására alkalmas hatalmas, többszintes, liftes temetői rész felépítéséhez szükséges pénzt.

Már el is kezdődtek a munkálatok az ország legnagyobb, Jeruzsálem határában lévő, 150 ezer embernek végső nyughelyet adó temető alatt – közölte Hananya Sahár, a jeruzsálemi temetkezési vállalat igazgatója a lappal.

Az 1951-ben a város nyugati bejáratánál alapított temetkezési hely méretében már lehagyta az Olajfák hegyén lévő ősi zsidó temetőt, de a lehetőségek szerint meg szeretnék állítani növekedését, mert “az élőknek, és nem a holtaknak kell a hely” – mondta Sahár.

Már beszerezték a megfelelő földgépeket a hegy alatti fúrási munkákhoz és a szükséges tudás is rendelkezésre áll, hogy a 2000 évvel ezelőtti hagyományhoz visszatérve katakombákba – mesterségesen kialakított barlangokba – temessék a holtakat.

A városban egy temetés a külföldiek számára jelenleg húszezer dollárba kerül és az izraelieknek sem olcsó, mert bár ők a sírhelyet díjmentesen kapják, de a sírkő, a rabbi és a szeretteiknek fenntartott szomszédos sírhelyek nekik is sokba kerülnek.

A külföldön élő, de jeruzsálemi temetésre vágyó zsidóktól eddig ötvenmillió dollárt szedtek össze az új katakombatemetőre, amely a tervek szerint hét év alatt készül el, hogy örök nyughelyet adjon egymás mellett 22 ezer izraeli és diaszpórabeli zsidónak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.