Csíksomlyói búcsú 2015 – Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a zarándokok.

 

     A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

 

csiksomlyoi_bucsu4_zarandokok_2015maj23

 

    A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklaton ott volt Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

    A szentmise ünnepi szónoklatát idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta. Számára a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei készítettek kimondottan erre az alkalomra egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található.

 

csiksomlyoi_bucsu6_zarandokok_2015maj23

    Az idei búcsú jelmondata, az “Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.

 

csiksomlyoi_bucsu5_zarandokok_2015maj23

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.