Tiltott tőzsdei piacbefolyásolás miatt bírságolt meg egy magánszemélyt az MNB

 Tiltott tőzsdei piacbefolyásolás miatt egy magánszemélyt 1,4 millió forintra bírságolt az MNB, az erről szóló határozat a jegybank honlapján jelent meg szerdán.

 

A Magyar Nemzeti Bank – felügyeleti hatáskörben – a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt F. Tibor szegedi lakost 1,4 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy a jegybank egy viszonylag kis likviditású, a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvénnyel kapcsolatos piacbefolyásoló tranzakciók miatt hozott intézkedést a magánszeméllyel szemben.

A jegybank vizsgálata szerint több, a magánszemély által kezdeményezett tranzakció olyan ügyletnek minősült, amelyek arra irányultak, hogy egy nem megfelelő likviditású papír árát beállítsák/fixálják egy adott kereskedési szakaszon belül, illetve olyan tranzakciók voltak, amelyek nyilvánvalóan az árak emelésére/csökkentésére vagy a kereskedés volumenének növelésére irányultak.

A magánszemély egyes megbízásaival párhuzamosan azokkal ellentétes ügyleteket is kezdeményezett, vagyis önmagával kötött tőzsdei ügyleteket (a szakzsargonban ezt wash trade-nek hívják).

A magánszemély a piacfelügyeleti bírság alapjául szolgáló megbízások tényét elismerte, azok céljaként az árfolyam emelését, illetőleg magas szinten tartását jelölte meg. Mindezek az ügyletek az MNB megállapítása szerint kimerítették a tiltott piacbefolyásolás fogalmát – közölte Binder István.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.