Sziget 2015 – Gerendai Károly: töretlen az érdeklődés

A tavalyi nézőcsúcs, a több mint 400 ezer néző után idén is töretlen az érdeklődés a Sziget fesztivál iránt. Gerendai Károly főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón beszámolt az újdonságokról, köztük arról, hogy az azonos műfajú programokat zónákba rendszerezték.

 

    “A sztárfellépők ma már nem elegendőek egy fesztivál vonzóvá tételéhez. Tovább fejlesztjük a látványvilágot, az infrastruktúrát, a higiéniát, a közvilágítást, számos helyszín új területre kerül, előrébb jön a nagyszínpad is, így a nézőtér befogadóképessége megnő” – sorolta az újdonságokat Gerendai Károly.

    Az idei fellépők közül kiemelkedik Robbie Williams, aki augusztus 10-én, a mínusz egyedik napon ad koncertet, műsorát két magyar produkció, a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató verseny (még ismeretlen) győztese, valamint a Sziget idei himnuszát előadó Irie Maffia vezeti fel. A nulladik napon a Gentleman & the Evolution és a Florence and the Machine mellett a Quimby is fellép, a további napok nagyszínpados húzónevei közé tartozik mások mellett Ellie Goulding, Avicii, a Kasabian, a Limp Bizkit, a Foals, a Marina and the Diamonds, a Gogol Bordello, a Maccabees vagy az End Showt prezentáló Martin Garrix.

    Mint elhangzott, a Sziget költségvetése tovább nőtt, idén 4,4 milliárd forint, miközben a jegyeladások a tavalyihoz képest is valamivel jobban alakulnak. Csak a látványvilágra egymillió eurót (mintegy 300 millió forintot) költenek és több mint ezer program várja az érdeklődőket a fesztiválra augusztus 10-től 17-ig a Hajógyári-szigeten.

    Gerendai Károly kitért arra, hogy a Sziget jelentős szerepet tölt be a hazai kulturális és a nemzetközi fesztiváléletben, idén másodszor is megválasztották Európa legjobb nagyfesztiváljának. A főszervező elmondta, hogy a bérletek csaknem 90 százalékát külföldön értékesítik, az egy héten át tartó Szigetre háromszor annyi turista érkezik Magyarországra, mint a Forma-1-re. Megjegyezte: a tavalyi lépés, hogy a fesztivál időpontját egy héttel későbbre tolták, “lavinát” indított be a japán és európai fesztiválok körében is, amelyek szintén odébb vitték korábbi időpontjaikat.

    Kardos József régi-új programigazgató hat év után tért vissza a Sziget stábjába az egyik berlini fesztiválhoz távozott Szép Fruzsina helyére. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a műfaji zónák kialakításával minden bizonnyal még látogatottabbak lesznek a programok.

    “Erősödik a KultúrZóna, benne e Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a dzsessz otthona lesz, de ebbe a zónába kerül a színház- és táncsátor, a vándor vurstli, több kis utcaszínház, az afro-latin-reggae falu helyére költöző Hungarikum Falu és a táncházak, és ide költözik a múzeumi negyed is, ahol eddig tizenhét intézmény jelezte részvételét” – sorolta Kardos József.

    A Fidelióban lesz látható és hallható például a CrossOper produkció, az Armel Operafesztivál és a Zeneakadémia együttműködésében az Opera Sitcom, a Virtuózok tehetségei, a brit hegedűs, Abraham Brody vagy Harcsa Veronika dzsesszműsora. A színház- és táncsátor sztárjai között lesz a világhírű japán táncos-koreográfus, Hiroaki Umeda, a kubai Danz Abierta csoport, a francia Compagnie MimH és az izraeli IdanSharabi & Dancers produkció.

A rendkívül népszerű cirkuszhelyszín, a Cirque du Sziget nemzetközi produkciói közé került a francia Akoreaco társulat Klaxon című műsora, valamint a cseh Cirk La Putyka és a magyar Grotesque Gimnastics újcirkusz-társulat fellépése. A Nagy Utcaszínház idei szenzációja a Kelet-Európában eddigi nem szerepelt argentin FuerzaBruta társulat Al Globe című műsora. A programigazgató elmondta, hogy a Nagy Utcaszínházba 1500 ember fér be, de kívülről is lehet élvezni a műsort, naponta négy alkalommal az A38 sátor előtti nagyréten.

    Lesz kreatív zóna logikai sátorral, a startup vállalkozások és a fiatal tudósokat tömörítő TEDx-konferencia workshopjaival, Design Zóna a Design Terminállal és a WAMP árusaival, ArtZone képző- és iparművészekkel, Sport Zóna számos sportolási lehetőséggel, Elektronikus Zóna a Colosseum és a Telekom Aréna főszerplőivel. A tizenöt éve működő Magic Mirror sátor idei művészeti vezetője Lakatos Márk.

    A világzenei helyszín ismét költözik, a korábbi cirkusz helyén lesz, viszont a tavalyinál szélesebb programkínálattal és költségvetéssel, mások mellett a cigányzene nemzetközi sztárjai, valamint a Mariza, a LaBrassBanda, a She’Koyokh vagy Noura Mint Seymali koncertjével. Az A38 színpadon zenél például a Dropkick Murphys, az Enter Shikari, a Gaslight Anthem, az Infected Mushrooms, az Interpol és José Gonzalez, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon az idei Nagy-Szín-Pad tehetségmutató fellépői, a Péterfy Bori & Love Band, a Kistehén, a Carbonfools, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Wellhello, a Bin-Jip Erik Truffazzal, Fábián Juli & Zoohacker, a Vad Fruttik, a hiperkarma vagy a 30Y is játszik.

    Gerendai Péter elmondta, hogy tereprendezés történt a Sziget jelentős részén és javítottak a fesztivál területének csapadék-elvezetésén is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.