Budaörs gödre – Lakók egy csoportja azonnali megoldást sürget

(Budaörs, 2015. május 13. – Budaörsi Infó) 2015. május 11-én egy olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe, amiben a budaörsi lakosok egy csoportja felhívta a figyelmünket a “Budaörsi gödör” néven elhíresült befejezetlen építkezés miatti problémájukra és kérték, hogy levelüket hozzuk nyilvánosságra. A levél kapcsán megkerestük Budaörs Önkormányzatát, hogy ragáljanak a felvetésekre. Az önkormányzat válaszolt.

 

 

2015. április 22-én a képviselő-testületi ülésen Gáspár Béla fideszes képviselő ismételten felhívta a figyelmet a Városi Uszoda mellett félbemaradt beruházásra, aminek következményeképpen ott még mindig egy hatalmas gödör tátong. A képviselő azt kérte, hogy hívjanak össze egy lakossági fórumot, ahol a képviselők és a polgármester is részt vesz, hogy megoldják ezt a problémát. Wittinghoff Tamás nem támogatta ezt az elképzelést, hiszen elmondása szerint ők nem tudnak mit tenni ebben az ügyben, nem hozna megoldást egy fórum.

A napokban ezzel kapcsolatban szerkesztőségünkbe érkezett egy olvasói levél, amelyet többen is aláírtak (nevek a szerkesztőségben). Ebben a levélben a helyi lakók egy csoportja szintén a fent említett területre szeretnék felhívni a figyelmet, ami a Budafoki út és az M1/M7 melletti szerviz út sarkánál található. Ez a gödör, elmondásuk szerint évek óta megoldatlan problémaként éktelenkedik a városban.

„A gödör miatt folyamatosan erodálódik és tűnik el a talaj a környező kertekből és itt-ott már a házak falain is repedések jelennek meg. Nem kellene megvárni, amíg a károk fokozódnak és átterjednek a környék távolabbi épületeire, s indokolatlan lenne azt gondolni, hogy ez nem következik be. A házak családok magántulajdonai, amelyek védelme érdekében mielőbbi (azonnali) megoldás szükséges az arra illetékes szervezetek (tulajdonos, önkormányzat) részéről. Meggyőződésünk, hogy konkrét lépesekre van szükség haladéktalanul.” – írták levelükben a lakók.

Az érintettek azt kérik, hogy a Budaörs Város Önkormányzata keressen mielőbb egy elfogadható megoldást.

 

A szerkesztőségünknek küldött levél:

 

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmüket a Budafoki út és az M1/M7 melletti szerviz út sarkától kiinduló GÖDÖRRE, amely évek óta megoldatlan problémaként éktelenkedik városunkban, otthonaink szomszédságában.

A gödör miatt folyamatosan erodálódik és tűnik el a talaj a környező kertekből és itt-ott már a házak falain is repedések jelennek meg. Nem kellene megvárni, amíg a károk fokozódnak és átterjednek a környék távolabbi épületeire, s indokolatlan lenne azt gondolni, hogy ez nem következik be. A házak családok magántulajdonai, amelyek védelme érdekében mielőbbi (azonnali) megoldás szükséges az arra illetékes szervezetek (tulajdonos, önkormányzat) részéről. Meggyőződésünk, hogy konkrét lépesekre van szükség, haladéktalanul.

Nyilvánvaló, hogy minimálisan elfogadható megoldás lehetne az, ha a tulajdonos helyreállítaná az eredeti állapotot, vagyis megfelelően betemetné a gödröt. A tulajdonos természetesen dönthet más, a saját és a környező lakosság érdekeit egyaránt szolgáló megoldás (pl. fejlesztés, beruházás) mellett is.

Az is nyilvánvaló, hogy az önkormányzatnak kötelessége lenne kiállnia polgárai érdekeiért, a képviselők ezért is kerültek megválasztásra. Nem gondoljuk, hogy a környező épületek tulajdonosainak lenne ma ennél fontosabb érdeke, hiszen a gödör okozta hátrányok már most is bizonyíthatóan csökkentették a pár száz méternél közelebb eső ingatlanok értékét.

Álláspontunk szerint a terület tulajdonosának mielőbb fel kell vázolnia a megoldási lehetőségeket határidők kitűzése mellett és az erre vonatkozó információkat mielőbb meg kell osztania a környező ingatlanok tulajdonosaival is. Az önkormányzattól és a képviselőktől pedig elvárjuk, hogy maximálisan kiálljanak a környező lakók alapvető érdekei mellett, előmozdítva egyúttal a gödör közvetlen közelében lévő Városi Sportcsarnok és az 1. sz. Általános Iskola környezetét, használhatóságát, de Budaörs egész városképét is súlyosan rontó helyzet orvoslását. 

Mindezek ismeretében fordultunk az utcánkban lakó Gáspár Béla önkormányzati képviselőhöz márciusban, arra kérve őt, hogy tolmácsolja aggodalunkat a polgármesteri hivatal, valamint a képviselőtesület felé.

Hamarosan lakossági fórumot is szervezünk, amire meghívjuk a polgármester urat, az önkormányzati képviselőket, valamint a sajtó és média munkatársait is.

Budaörs, 2015. Május 10.

 

Tisztelettel,

 

(aláírások)

 

A legutóbbi testületi ülésen Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azt mondta, hogy nincs értelme lakossági fórumot összehívni a gödör ügyével kapcsolatban, mert nem tudnak mit tenni, hisz a terület nem önkormányzati tulajdonban van.

A levélben a lakócsoport lakossági fórumot és mielőbbi megoldást sürget, valamint önkormányzati sürgős közbelépést.

Az ügyben megkerestük az Önkormányzatot.

Budaörs Város Önkormányzata válasza szerint a Solaris néven ismertté vált terület magántulajdonban van, ezért az önkormányzatnak közvetlen ráhatása nincsen az ingatlan sorsára.

A tulajdonosok néhány évvel ezelőtt jogerős építési engedély alapján kezdték el itt az építkezést, ami később sajnálatos módon félbeszakadt a gazdasági válság miatt. Az építésfelügyeleti jogkör egyébként azóta elkerült a várostól, a járási rendszer kialakításával egy időben.

Az önkormányzat szerencsére olyan szerződést kötött a beruházóval, hogy először a járulékos, a város érdekeit is szolgáló létesítményeket – szervizút, vízelvezetés, átemelő – kellett elkészíteniük. Ezek a műtárgyak még azelőtt elkészültek, hogy leálltak volna a munkálatok.

A terület tulajdonosai, ismereteink szerint, folyamatosan keresik a megoldást az ingatlan hasznosítására, melynek nem igazán kedvez a jelenlegi gazdasági környezet.

Korábban már készült egy hidrogeológia vizsgálat, mely a környezetben lévő épületek és a gödör „kapcsolatát” vizsgálta. Ez az anyag nem igazolt semmiféle összefüggést a környező területek némely épületén tapasztalt repedésekkel kapcsolatban. A lesüllyedt talajvízszint egy megfelelően alapozott ház esetében nem okozhat ilyen problémát. Sokkal inkább volt gond a korábbi magas szint, mivel az agresszív talajvíz nem tesz jót az épületeknek, s korábban sok helyen a vízóra aknákban is állt a víz.

Jelenleg egyébként hatósági eljárás van folyamatban az illetékes építés felügyeletnél, melynek részleteit a döntés után fogjuk megismerni, s melynek célja az eredeti állapot helyreállítása, azaz a gödör eltüntetése.”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] május 18. – Budaörsi Infó) 2015. május 13-án olvashattak hírportálunkon arról, hogy 2015. május 11-én egy olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe, amiben a budaörsi lakosok egy csoportja felhívta a figyelmünket a […]

  2. […] A budaörsi „gödör-ügy” tovább folytatódik. A környékbeli lakosok azon csoportja, akik korábban szerkesztőségünkhöz fordultak az ügyben, Budaörs Város Önkormányzat Építéshatósági Irodájának korábbi levelével alátámasztva, […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.