Felvonulást és családi napot tartanak a fogyatékossággal élő emberek vasárnap

A fogyatékossággal élők életminőségének javításáért tartanak felvonulást és családi napot vasárnap Budapesten. A második alkalommal meghirdetett Rehab Critical Mass célja, hogy felhívják a figyelmet a látásukban, hallásukban, mozgásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek mindennapjait megnehezítő akadályokra és hiányosságokra, melyek az érintettek és segítőik szerint haladéktalan megoldást igényelnének.

 

A szervezők az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, kezdeményezésük azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő emberek közös problémája az önérdekérvényesítés nehézsége vagy hiánya. Szerintük ugyanis ők nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár tanulásról, akár munkáról, vagy szórakozásról van szó.

Közölték, a Rehab Critical Mass mozgalom egy alulról, az érintettektől induló civil önszerveződés, melynek célja egyebek mellett az, hogy az elaprózott egyéni küzdelmek helyett létrehozza a szolidaritáson alapuló közösséget, amelyhez az “épnek” nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak.

A rendezvénnyel arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy az “ép” és fogyatékossággal élő emberek egyaránt tehetségesek, sőt utóbbiaknak vannak olyan értékeik, amelyek csak rájuk jellemzőek, így például a gyengén látok hallása sokkal kifinomultabb.

Azt is írták, a Rehab Critical Mass mozgalom a látásukban, hallásukban, mozgásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott embereket integrálni szeretné a társadalomba és nem kiemelni onnan.

A Clark Ádám téren kezdődő program az Erzsébet téren zárul, ahol kulturális és családi programokat, koncerteket tartanak, az esemény fizikailag és kommunikációjában is akadálymentes.

A fogyatékossággal élők a “mindenki képes, csak másként” mottóval meghirdetett programra mindenkit várnak, akik a velük való találkozásokon, beszélgetéseken keresztül szeretnék megismerni mindennapi nehézségeiket, küzdelmeiket, vágyaikat, terveiket. A rendezvényen a “Nyitottak vagyunk” kezdeményezéssel idén először nemzetközi cégek és magyar vállalkozások is részt vesznek.

Tavaly közel háromezren vettek részt a programon, idén a szervezők ötezer emberre számítanak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.