Mi az oka az egyre gyakoribb terrortámadásoknak a Balkánon?

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport terjeszkedésének és a balkáni térség destabilizációjára tett kísérletnek is nevezik szakértők azokat az eseményeket, amelyek a közelmúltban Bosznia-Hercegovinában és Macedóniában történtek.

 

Predrag Ceranic boszniai biztonsági szakértő vasárnap a Nezavisne Novine című boszniai napilap honlapjának a beszámolója szerint azt mondta, hogy a macedóniai Kumanovóban történt terroristaakció az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista szervezet tevékenységének folytatása, amelynek a közelmúltban a zvorniki rendőrőrs és a gosincei határőrállomás megtámadásakor lehettünk tanúi. Magyarázata szerint a hírszerző szervek elemzései is arra utalnak, hogy az IÁ további akciókat tervez a Balkánon.

A szakértő szerint Bosznia-Hercegovina és Macedónia vallási megosztottság tekintetében nagyon hasonló helyzetben van: mindkét országban polarizáltság tapasztalható a muszlimok és a pravoszlávok között, és az iszlám szélsőségesek ezt használják ki arra, hogy megvessék lábukat a térségben (Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Koszovóban és Szerbia déli részén, a Presevó-völgyben), ahonnan szinte háborítatlanul tevékenykedhetnének.

„A Balkánon az Iszlám Állam, de az al-Kaida harcosait is elsősorban a vahabiták közül toborozzák. Az alapot azok az emberek jelentik, akik már vettek részt háborúkban. Boszniában ezek az úgynevezett mudzsahedinek vagy az azokhoz közel álló emberek, míg Szerbiában, Koszovóban és Macedóniában főleg a terrorcselekményeket is végrehajtó Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori harcosairól van szó” – emelte ki Petar Ceranic.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a terrorcselekményeket Macedóniában egy mély belpolitikai válság idején kezdték meg, amikor mindenki az utcai tüntetésekre figyel.

Kiemelte: azok, akik azt szeretnék, hogy az IÁ a Balkánon is megvesse a lábát, a fiatalok befolyásoló tanításán keresztül megfelelő körülményeket teremtettek a terrortámadásokra. Szerinte óriási problémát jelentene a jövőben, ha elesne Damaszkusz, mert a szíriai harctérről Bosznia-Hercegovinába visszatérők hazájukban szeretnék folytatni majd azt a harcot, amely miatt eleve útra keltek.

Dusan Janjic, egy nemzetiségi kapcsolatokkal foglalkozó szerbiai szervezet vezetője szerint a kumanovói támadással a szervezők most elérték céljukat, de ezzel nincs vége a történetnek. Szerinte a hét végi eset tanulsága az, hogy ahol gyenge az állam, ahol nem oldják meg sem a szociális, sem a politikai problémákat, ott „naivitás” lenne azt gondolni, hogy nem jelenik meg a terrorizmus.

Szerinte a macedón kormány és az ellenzék hónapok óta tartó vitája tette lehetővé ezt a támadást, és mivel úgy tűnik, hogy a belpolitikai harcnak még nincs vége, további terrorista akciókra lehet számítani.

Ilija Nikolovszki nyugalmazott tábornok szerint az sem kizárt, hogy a macedóniai Kumanovóban történt incidenst zsoldosok bevonásával hajtotta végre valaki. „A régió nehéz gazdasági helyzete miatt vannak zsoldosok, akik Szíriába, Afganisztánba és más országokba mennek harcolni, az is könnyen megtörténhet, hogy Macedóniába jönnek pénzért harcolni, majd visszavonulnak. Nem tudom, hogy ki a szervező, és ki kontrollálja a helyzetet, de az az érzésem, hogy néhány dologra nem gondolt, és kicsúszott a kezéből az irányítás” – fogalmazott a nyugalmazott tábornok a novatv.mk hírportál beszámolója szerint.

Körülbelül két héttel ezelőtt fegyveresek foglaltak el egy macedón határállomást. A támadók álarcot viseltek, de ruhájukon az UCK jelzéseit viselték, és az albánoknak járó jogokról beszéltek a foglyul ejtett négy rendőrnek, akiket később elengedtek. A támadókat nem fogták el.

Egy héttel ezelőtt egy fiatal férfi megtámadott egy rendőrőrsöt az északkelet-boszniai Zvornikban, a merényletben egy rendőr meghalt, kettő megsebesült. A biztonsági erők lelőtték a támadót. A boszniai hatóságok később a merénylő három feltételezett cinkosát őrizetbe vették. A boszniai védelmi miniszter a hét végén újabb lehetséges terrortámadásra figyelmeztetett.

A koszovói határnál fekvő Kumanovóban szombat hajnalban tört ki tűzharc rendőrök és fegyveresek között a város két albán negyedében. A lövöldözés egész nap tartott, az összecsapásokban nyolc rendőr és 14 támadó meghalt, 37 rendőr és több fegyveres is megsebesült. Több mint 30 személyt elfogtak a rendőrök.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.