Kik szerezhetnek ingyen OKJ-s végzettséget? – Tudnivalók egy helyen

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok? És mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Hogyan járhatok ingyenes OKJ-re?

Ha még nem múltatok el 21 évesek, akkor nappali tagozaton – a szokásos reggel 8-tól délutánig tartó iskolaidőben – járhattok ingyenesen, ha már idősebbek vagytok, akkor esti és levelező tagozatra jelentkezhettek, iskolarendszerű képzésre. A képzéseket a 2014-es jegyzékben találjátok.

Már elmúltam 21 éves, estit vagy levelezőt válasszak?

Nagyon fontos különbség, hogy a levelező tagozatos diákigazolvány sokkal kevesebb kedvezményre jogosít, például nem kapjátok meg a 90 százalékos busz- vagy vonatbérletet az iskola és a lakhelyetek között. A diákigazolvánnyal járó kedvezményekről itt olvashattok bővebben.

Az estis diákkal tehát minden jár, ami egy nappalis diáknak?

Nem egészen, estin már nem jár a családi pótlék, az árvaellátás, és az egészségügyi biztosítást is magatoknak (vagy ha dolgoztok, akkor a munkáltatónak) kell állnotok. 6930 forintot kell fizetnetek, ha nem tanultok tovább.

Teljes cikk az Eduline.hu-n

 

(hasznoshirek.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.