Győzelem napi ünnepség – Először emlékeznek meg a háború áldozatairól egyperces néma csenddel

Először fogja Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelni, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a második világháború áldozatairól a győzelem napi ünnepségen – közölte Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője szerdán.

 

A “nagy honvédő háború” összes áldozatának adóznának egyperces csenddel a május 9-i ünnepségen. “Ahogyan ez köztudott, az elnök ezt korábban még nem rendelte el” – mondta Peszkov a RIA Novosztyi állami hírügynökség jelentése szerint.

2015. május 9-én ünneplik Oroszországban a hitleri Németország felett aratott győzelmet, amelyet egyben a fasizmus fölött aratott diadalként is emlegetni szoktak.

Az ünnepségre több nyugati ország vezetője is meghívást kapott, de az ukrajnai események miatt úgy döntöttek, nem utaznak el az orosz fővárosba. Részvételét a moszkvai díszszemlén eddig 25 ország, köztük Kína, Észak-Korea, India és Kuba vezetője jelezte.

A katonai parádéra Európából csupán Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök utazik Oroszországba.

Ban Ki Mun szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az ENSZ-főtitkár is megtekinti a díszszemlét.

http://ria.ru/victory70/20150506/1062945295.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.