Világkiállítás 2015 – Benépesült a magyar pavilon is

Benépesült a magyar pavilon és a milánói világkiállítás egész területe szombaton, az Expo2015 megnyitásának másnapján, ahol koncertekkel, tánccal várták a látogatókat.

 

A pénteki több ezer fős tüntetésnek nyoma sincs a világkiállítás területének környékén sem, és a napsütéses időjárás is sok látogatót csábított a kiállítás területére.

Az Expo2015 megnyitása utáni napon már reggel óta sorban álltak a látogatók, a bejárat szűk keresztmetszetnek bizonyult: a világkiállítást összesen 3 bejáraton keresztül lehet megközelíteni, egy-egy bejáratnál több mint 20 beléptető kapuval. Délben az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy minden kapunál több száz méteres sorok kígyóztak a bejutásra várva, a belépést átlagosan fél órás sorban állás előzte meg.

A magyar pavilon hivatalos megnyitóját ugyan egy hónappal a világkiállítás kezdete után, június 5-én tartják, az épületben azonban már május 1-jén megkezdődtek a programok. A legnagyobb érdeklődés szombaton az Életkert fantázianevű pavilon előtt délután tartott koncertet kísérte: az expó főutcáján több tucatnyi érdeklődő hallgatta a zenét. Az épület nyitott tetőteraszáról szép kilátás nyílik az Expo2015 főutcájára és a szomszédos pavilonokra, ahonnan szívesen fényképeznek a  látogatók.

A háromszintes, közel kétezer négyzetméteres magyar nemzeti pavilon a két végén sámándob formákkal lezárva Noé bárkáját idézi, egyik pajzsán az életfa jelkép látható. Az épület körüli kertben 33-33 különböző magyar fát, gyümölcsöt, zöldséget és tradicionális gyógy- és fűszernövényt, hungarikumokat telepítettek.

A pavilon egyik látványossága Bogányi Gergely csodazongorája, az előcsarnokban felállított hangszeren neves magyar művészek Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit szólaltatják meg.

A milánói világkiállításon rekordnak számító 54 országpavilon épült, mintegy másfél kilométer hosszú főutcáját 32 sugárút keresztezi. A 145 ország képviseletével megrendezendő milánói eseményre 20 millió látogatót várnak.

A rendezvény május elsejétől október 31-ig látogatható, minden nap 10-től 23 óráig tart nyitva. A magyar pavilon részletes programja rövidesen a www.expohungary.hu honlapon érhető el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.