Marosvásárhelyi utcanévtáblák – fenyegetésért perelik a rendőrfőnököt

Fenyegetésért tett büntető feljelentést, és indított erkölcsi kártérítési polgári pert Valentin Bretfelean marosvásárhelyi rendőrparancsnok és a helyi rendőrség ellen 12 olyan marosvásárhelyi személy, aki felszólítást kapott, hogy távolítsa el a házáról a kétnyelvű utcanévtáblát, de nem tette ezt meg.

 

A város önkormányzatának alárendelt, Bretfelean által vezetett rendőrség múlt héten 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát.

Az MTI-hez eljuttatott törvényszéki keresetből kitűnt, hogy a panaszosok összesen 480 ezer lejt (33,6 millió forint) követelnek fájdalomdíjként. Kincses Előd ügyvéd, a panaszosok egyike az MTI-nek elmondta, az összeg a fenyegetésben szereplő bírsággal egyenértékű.

A törvényszéki keresetben és feljelentésben a panaszosok közölték: régi marosvásárhelyiekként tudomásuk volt arról, hogy 2001-ben a város önkormányzata döntött a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséről, és 2007-ben meghozta az ezzel kapcsolatos gyakorlati intézkedéseket. Ismervén, hogy az önkormányzatnak hét év alatt csak négy utca névtábláit sikerült kétnyelvűekre cserélnie, elfogadták a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkénteseinek a segítségét, mely – állításuk szerint – „a polgármesteri hivatal tétlenségét pótolta”.

A panaszosok közölték, megrökönyödéssel tapasztalták, hogy a rendőrparancsnok súlyos törvénysértésnek minősítette a hivatalnak nyújtott segítséget, és azzal érvelt, hogy ezt a munkát csak a helyi hatóság végezheti el.

„Feltehetjük a kérdést, ha a polgármesteri hivatal hanyagsága miatt szemetes egy utca, és a lakosok maguk állnak neki seperni, takarítani, őket is megbüntetik?” – áll a periratban.

Kincses Előd ügyvéd elmondta, azért tettek büntető feljelentést is, és indítottak erkölcsi kártérítési eljárást is, mert a büntető eljárás sokáig elhúzódhat. A fájdalomdíjért indított per viszont azonnal bírói szakaszba kerül.

 

utcanevtablak_marosvasarhely_2015

 

Marosvásárhelyen a magyar közösség általános felháborodását váltotta ki, hogy a helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, aki kétnyelvű utcanévtáblákat helyezett ki a városban, és tetemes összegű bírságot helyezett kilátásba minden háztulajdonosnak, akinek kétnyelvű utcanévtábla került a házára, és azt nem távolította el. Kincses Előd elmondta, a fenyegetés következtében a civil önkéntesek által kitűzött 80 kétnyelvű utcanévtáblából 22 maradt a házfalakon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.