Testület alakult a globális felmelegedésre vonatkozó adatok eltéréseinek kivizsgálására

Nemzetközi szakemberből álló testületet hozott létre vasárnap Londonban egy klímaszkeptikusként ismert alapítvány a globális felmelegedésre vonatkozó adatok közötti jelentős eltérések kivizsgálására – ismertette a The Daily Telegraph.

 

A globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) globális történeti klimatológiai hálózatába (GHCN) tartozó meteorológiai állomások által begyűjtött adatokra támaszkodva teszi közzé a felmelegedésre vonatkozó adatait.

Ezek alapján a szakemberek a múlt hónapban bejelentették, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb március a világban a mérések 1880-as kezdete óta, és 2015 várhatóan átveszi 2014-től az “eddigi legmelegebb év” címét.

Az észak-kaliforniai Remote Sensing Systems (RSS) tudományos kutatóintézet és az Alabamai Egyetem (UAH) kutatói azonban műholdas megfigyelésre támaszkodva mérik a hőmérsékleti adatokat, és ezek szerint nem az elmúlt hónap volt az eddigi legmelegebb március, és 2014 sem volt az eddigi legmelegebb év.

A klímaszkeptikusként emlegetett londoni központú Global Warming Policy Foundation elnevezésű kutatóközpont most ötfős nemzetközi testületet hozott létre annak alapos és átfogó kivizsgálására, hogy a mintegy háromezer földfelszíni meteorológiai állomás által begyűjtött eredeti adatok manipulálásával – amelyre több száz példát találtak az elemzők – mekkora mértékben torzulhatott a globális felmelegedés folyamatáról alkotott kép.

A Terence Kealey, a Buckinghami Egyetem korábbi alkancellárja által elnökölt testületnek Peter Chylek fizikus, Richard McNider nyugalmazott egyetemi tanár, Roman Mureika módszertani szakértő, idősebb Roger Pielke elismert klimatológus és William van Wijngaarden fizikus a tagja.

(http://www.telegraph.co.uk/comment/11561629/Top-scientists-start-to-examine-fiddled-global-warming-figures.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.