Újabb segítség az autósoknak – Utazási időkről tájékoztatnak a BKK digitális kijelzői

A Budapesti Közlekedési Központ újabb forgalomjelző digitális táblákat szerelt fel Budán és Pesten, így az autóval közlekedők már öt helyszínen kapnak valós idejű forgalmi információkat utazás közben. A táblák csökkentik a dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb haladást biztosító utak felé terelődik a forgalom.

 

 

Az Easyway projekttel egy új intelligens közlekedés-irányítási rendszer kiépítése indult el a fővárosban még 2012-ben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) szakmai irányítása alapján a BKK Közút a főváros bevezető útjai közül három helyszínen (az M1-M7 autópálya bevezető szakaszánál, a 6-os úton a Duna utca – Kőtár utca között, a Szerémi út – Kitérő út csomópontnál) telepített úgynevezett változtatható jelzésképű táblákat. A kijelzők a Duna különböző hídjaihoz vezető várható eljutási időkről és egyéb más forgalmi információkról tájékoztatnak az intelligens forgalomfigyelő rendszer segítségével.

 

Már öt helyszínen működnek az Easyway táblái

Az autóval közlekedők pozitívan fogadták a fejlesztést, ezért a BKK Zrt. a rendszer bővítése mellett döntött. A változtatható jelzésképű táblákat idén a BKK Zrt. és a Siemens Zrt. – AR-Elektronika Zrt. együttműködésében telepítették két újabb helyszínen:

a II. kerületben, a Hidegkúti úton a Bátori László utca előtt,

(A kijelző a Gábor Áron utcáig, a Széll Kálmán térig és a Margit híd, budai hídfőjéig tartó eljutási időket mutatja.)

a XIX. kerületben, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton a KÖKI Terminál előtt.

(A kijelző a Könyves Kálmán körútig, a Ferenc körútig és a Kálvin térig tartó eljutási időket fogja jelezni.)

Mindkét tábla a korábban telepített táblákhoz hasonlóan képes lesz egyéb forgalmi információkat is megjeleníteni.

Az új helyszínek közelében a BKK Zrt. által üzemeltetett és őrzött fizető P+R parkoló található, így a gépjárművezetők a kijelzett adatok alapján eldönthetik, hogy továbbra is az egyéni közlekedést választják vagy a közösségi közlekedés járműveivel folytatják az útjukat. Az autóval utazók döntését segítve a változtatható jelzésképű táblák tartószerkezetén olyan kijelzőket is elhelyeznek, amelyek a szabad parkolóhelyek számáról tájékoztatnak. A tervek szerint a későbbiekben az M3-as autópálya bevezető szakaszánál is telepítenék az új kijelzőket.

 

Elkezdődött a tesztüzem

A változtatható jelzésképű táblákat és a rendszer részét képező intelligens kamerákat már kihelyezték. A rendszer még csak tesztüzemben működik, melynek során elvégzik annak finomhangolását. Felhívjuk a fővárosban közlekedők figyelmét, hogy a tesztidőszak alatt még pontatlan kiírások is előfordulhatnak. A teszt célja éppen az, hogy végül egy jól működő rendszer álljon a fővárosiak rendelkezésére. Ehhez azonban elkerülhetetlen, hogy a már bekapcsolt, de még nem tökéletesen működő kijelzőket is lássák a Budapesten közlekedők.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.