Ötmilliárd ember nem jut biztonságos sebészi ellátáshoz

Ötmilliárd ember, a föld népességének kétharmada nem jut biztonságos és megfizethető sebészi ellátáshoz, ez a korábban becsült szám több mint kétszerese – derült ki a Lancet brit orvosi hetilap aktuális számában megjelent tanulmányból.

 

Ez azt jelenti, hogy a világon tömegek halnak bele sebészi beavatkozással kezelhető betegségekbe – többek közt vakbélgyulladásba vagy műtéttel kezelhető, válságos állapotokba, például elakadt szülésbe.

Az ötmilliárd ember többsége alacsony vagy közepes jövedelmű országokban él. A tanulmány szerint a fekete-afrikaiak 93 százaléka nem jut alapvető sebészi ellátáshoz – idézte a tanulmányt a BBC News.

Korábbi becslések csak azt vizsgálták, hozzáférhető-e az ellátás, ez a kutatás azonban azt is figyelembe vette, kétórás utazással elérhető-e az intézmény, a beavatkozás biztonságos-e, a páciens megengedheti-e magának a műtétet.

Andy Leather, a King’s Centre for Global Health egészségügyi kutatóintézet igazgatója, a tanulmány egyik szerzője gyalázatosnak nevezte a helyzetet: “Olyan betegségek okoznak halált és nyomorítják meg az élőket, amelyeket jó sebészi ellátással meg lehetne előzni. Ugyanakkor egyre több embert taszít szegénységbe, ha műtétre szorul”.

A tanulmány szerint a megoperáltak mintegy negyede valójában nem engedhetné meg magának a beavatkozást.

A jelentés részét képezi annak a 25 szakértőnek a beszámolója, akik másfél éven át gyűjtötték több mint száz ország pácienseinek és egészségügyi dolgozóinak vallomásait és a helyzetet feltáró bizonyítékokat.

A szakemberek szerint 2010-ben a világon 16,9 millió haláleset, az összes halálozás egyharmada lett volna megelőzhető sebészi beavatkozással.

Ez a szám nagyobb, mint az AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában elhunytak száma együttesen.

A jelentés szerzői úgy vélik, ha nem történik semmi ezen a területen, az több mint 12 ezer milliárd dollárba fog kerülni a világgazdaságnak 2030-ig. A kutatók szerint 420 milliárd dollár (116 ezer milliárd forint) befektetésére lenne szükség.

A legfontosabb feladat, hogy elegendő sebészt, altatóorvost és szülészt képezzenek: a jóléti államokban, köztük Nagy-Britanniában 100 ezer lakosra nagyjából 35, míg Bangladesben 1,7 sebész jut.

http://www.bbc.com/news/health-32452249

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.