Ma van a tánc világnapja

Ma van a tánc világnapja. A táncművészet ünnepén a Góbi Rita Társulat tízperces táncakcióra készül délután a Margit híd déli járdáján, a Frenák Pál Társulat az InTimE című darabjával érkezik az Átrium-Film Színházba, és a Magyar Táncművészek Szövetsége nagyszabású gálaesten adja át szakmai elismeréseit a Művészetek Palotájában.

 

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is gálaestet rendez, amely a már javában tartó Budapest Táncfesztivál programját színesíti.

A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. A Magyar Táncművészek Szövetségének díjait a hazai táncélet prominens személyiségei fogják átadni, az est házigazdája Rátóti Zoltán színművész lesz. Az estén az előző évi díjazottak fognak színpadra lépni.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke fogalmazta meg, aki szerint a jelen koreográfusainak a más területeken velük egyenrangú művészek közreműködésével kellene bemutatniuk alkotásaikat.

A világnap magyarországi üzenetében Lovas Pál Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, táncművész, balettmester úgy fogalmazott: “értékválságos világban élünk, de nekünk, táncművészeknek és a többi művészeti ág képviselőinek, együtt ebben a világban is értékes gondolatokat, eszméket kell közvetíteni, szórakoztatni és tükröt tartani a közönség elé.”

A Frenák Pál Társulat a tánc világnapjához időzítve tér vissza másfél év után az InTimE című előadásával az Átrium-Film Színházba. A darabot 2008 decemberében láthatta először a közönség, a bemutató óta eltelt hét évben a produkció a hazai és a nemzetközi táncszcénát is meghódította.

A Góbi Rita Társulat, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, valamint a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola szerda délután 4 órakor tízperces táncakcióra készül a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge! Táncolj hídon! elnevezésű kezdeményezéshez bárki csatlakozhat nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül.

 

 

Alkis Raftisnak, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnökének üzenete

 

A tánc világnapjának nemzetközi üzenetét idén Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke fogalmazta meg.

    “Egy évszázaddal ezelőtt a híres orosz impresszárió, Szergej Gyagilev forradalmasította a balettet azzal, hogy meghívta korának legtehetségesebb festőit és zenészeit, hogy járuljanak hozzá az előadásaihoz. Az a benyomásom, hogy a jelen koreográfusai figyelmen kívül hagyják az egyéb művészeti ágakat, nem érzik szükségét, hogy a más területeken velük egyenrangú művészek közreműködésével mutassák be alkotásaikat.
    
    Biztos vagyok abban, hogy a közönség értékelné, ha más művészeti ágakat is bevonnának a táncelőadásokba, kezdve a klasszikus művészetekkel: festészet, szobrászat, színház, zene, költészet, építészet, valamint a művészet modernebb formái, mint a fényképészet, mozi, multimédia, fényjátékok és hangjátékok. Engedjék meg, hogy javasoljam a koreográfia gazdagítását a humán tudományokkal is (történelem, irodalom, filozófia és nyelvészet). Személy szerint különösen élvezném a történetmesélés, a harcművészetek és – ezt nagyon komolyan gondolom – a konyhaművészet bevonását is.

    Nincs ebben semmi új, a régi görögök az összes fentit egyesítették a szimpóziumaikban. 25 évszázad után visszatérhetünk ahhoz az elképzeléshez, hogy egy teljes előadás annyi művészetet egyesít, amennyi csak lehetséges.
    
    Ebben az évben a Nemzetközi Tánctanács (CID) egy testvérszervezettel egyesíti erőit a Tánc Napja megünneplésére. A Nemzetközi Képzőművészeti Szövetség, az IAA/AIAP egy nem-kormányzati szervezet, melynek irodái a mieink mellett találhatóak az UNESCO-nál. Közös célunk, hogy kombináljuk a táncot a festészettel, rajzzal, szobrászattal valamint a vizuális művészetek kreatív alkotásainak egyéb formáival.

    Hálás köszönet a mexikói Rosa-Maria Burillo asszonynak, az IAA/AIAP Világelnökének, aki országok tucatjaiból mozgósított művészeket, indítványozva, hogy olyan közös eseményeken működjenek együtt a koreográfusokkal, táncosokkal és tánctanárokkal, mint az előadások, kiállítások, rendezvények, terápiás kezelések és (miért ne?) bankettek!

Alkis Raftis
A Nemzetközi Tánc Tanács (CID) Elnöke
UNESCO, Párizs”

 

 

 

Lovas Pál táncművész, balettmester üzenete

 

 A tánc világnapjának magyarországi üzenetét idén Lovas Pál Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, táncművész, balettmester fogalmazta meg.

    “Az ember ősidők óta táncol. Kezdetben a beavatás szertartása, a jó termés, a sikeres vadászat megidézője volt. Később ünnepek vigasságát biztosította, majd különválva a néző és táncos – olyan önálló, komplex műfajjá vált, melyben a táncos minden sejtjével részt vesz.
Egy táncmű létrejötténél rejtve marad az alkotó koreográfus és az előadó angyali küzdelme, a test ellenkezése, az elfogadás, gyakorlás édes, gyönyörű folyamata, végül a test és gondolat harmóniájaként, az alkotó és előadó közös munkája révén megszületik a mű.

    A táncművészet folyamatosan változó – fejlődő művészeti ág, melyet az emberi tehetség és alkotószellem indukál.

    A klasszikus balett szigorú kanonikus stílusa és megőrzése mellett új irányzatok, mozgásformák, technikák jönnek létre, melyek nagyobb szabadságot adnak az alkotók és előadók számára.
Ez az örökös megújulási folyamat a záloga a táncművészet állandó frissülésének, előrehaladásának.

    Értékválságos világban élünk, de nekünk, táncművészeknek és a többi művészeti ág képviselőinek, együtt ebben a világban is értékes gondolatokat, eszméket kell közvetíteni, szórakoztatni és tükröt tartani a közönség elé.

    Végül is mi a tánc? Nem más, mint a lélek, a gondolat szabad szárnyalása. Testköltészet, boldogság.

    Ha táncolunk – szavak nélkül a test, a lélek, az érzékek nyelvén beszélünk, szabadon, együtt lélegezve és egymásban bízva.

Budapest, 2015. április 29.

    Lovas Pál Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, táncművész, balettmester”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.