Jégkorong divízió I-es vb – Feljutott a világelitbe a magyar válogatott

Feljutott a világ 16 legjobbja közé a magyar jégkorong-válogatott, miután 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot a krakkói divízió I/A világbajnokság szombati zárómérkőzésén.

 

A magyarok 2008 után ismét, történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

A lengyeleknek alapjátékidőben kellett győzniük a feljutáshoz, de sokáig nem tudtak betalálni, Rajna Miklós bravúrjai miatt. A 42. percben Hári János egy kipattanót értékesített. A végén lehozott kapus mellett egyenlítettek a hazaiak, de ez nekik kevés volt. Az utolsó pillanatokban Szirányi Bence üreskapus góllal “lőtte fel” a csapatot az élvonalba.

A magyar csapat vasárnap 17 órától a Városliget Műjégpályán ünnepel majd.

 

jegkorong_vb_2015_magyar_olasz_4_1

 

    Eredmény, 5. forduló:

Magyarország-Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
———————————————-

gól: Hári (42.), Szirányi (60.), illetve Bryk (57.)

A magyarok várták előnyösebb helyzetből a fontos összecsapást, a házigazdának alapjátékidős sikerre volt szüksége a feljutáshoz.

Az arénában több mint 15 ezren szorongtak, sokan kint rekedtek, ők nem kaptak jegyet. A hazaiaknak közel 11 ezren, a vendégeknek 4000 ezren drukkoltak. A hangulat fantasztikus volt, a két tábor békében buzdította kedvenceit. Még az óriáskivetetőn magyar és lengyel nyelven ott virított a “lengyel-magyar két jó barát” felirat. A bemelegítés után, a meccs előtt egy petárda robbant a csarnokban, és a szervezők jelezték, ha még egy ilyen eset történik, kiürítik a létesítményt.

Magyar mezőnyfölényben telt el az első harmad, sok volt a lövés, de igazán komoly helyzet kevés akadt. Hári kísérlete centikkel kerülte el a jobb oldali kapuvasat. Rajnának pedig akkor kellett izgulnia, amikor a kapusbotja beakadt a hálóba, és így akár kiszolgáltatott helyzetbe is kerülhetett volna.

Sebők komoly lövése és Odrobny bravúros védése vezette be a második harmadot, majd Zapalát állították ki, később pedig Kalinowskit, de mindkét emberelőny kimaradt, pedig Magosi és Kovács is betalálhatott volna. Ahogy kiszabadult a szorításból a lengyel válogatott, létszámfölényhez jutott Kiss kiállítása miatt.

A záró harmad magyar góllal indult. Banham felsősarkos lövését Odronby még kiütötte, ám a kipattanót Hári bevágta a léc alá. Emberelőnyben nőhetett volna a különbség, de így sem reménykedhettek a hazaiak a fordításban, inkább az ő harmadukban folyt a játék. Ahogy fogyott az idő, a lengyelek iramot váltottak, és elérték, hogy Sebőköt kiállították. Erre Sofron ugorhatott ki, de lábbal védett a kapus. Aztán Rajna pillanatai következtek, fantasztikusan védett. Sarauer is eldönthette végleg a feljutás kérdését, Odrobny szintén parádézott.

A hajrában levitték kapusukat a kényszer alatt játszó lengyelek, és 3:08 perccel a vége előtt Bryk távolról, takarásból betalált. Maradt izgalom a végére, mert megint lement a hazaiak kapusa, majd az időmérővel akadtak gondok. A végén Szirányi Bence üreskapus góllal “lőtte fel” a csapatot az élvonalba.

“A játékosok maximálisan tudatában voltak annak, hogy miért jöttek Krakkóba – nyilatkozta az ünneplés közben az MTI-nek Rich Chernomaz szövetségi kapitány. – Rászolgáltak arra, hogy jövőre a világ legjobbjai között játszhassanak. Az első edzőtábor első másodpercétől a lengyel meccs utolsó pillanatáig maximálisan figyeltek. Büszke vagyok rájuk.”
    korábban:

Kazahsztán-Olaszország 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Japán-Ukrajna 3-1 (0-0, 3-1, 0-0)

 

    A végeredmény:

1. Kazahsztán 15 pont
2. Magyarország 12
———————
3. Lengyelország 6
4. Japán 6
5. Olaszország 5
———————
6. Ukrajna 1

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

A kazah és a magyar válogatott a jövő májusi, szentpétervári és moszkvai elit vb-n szerepelhet, míg az ukrán csapat 2016-ban a divízió I/B-ben játszik.

 

jegkorong_vb2_2015_magyar_olasz_4_1

 

 

A csapat szerint megérdemelt a feljutás

 

A játékosok és a szakmai stáb tagjai egyöntetűen arról beszéltek, hogy a magyar jégkorong-válogatott megérdemelten jutott fel a világ 16 legjobbja közé a krakkói divízió I/A világbajnokságról.

Vas Márton csapatkapitány – aki már a 2008-as történelmi, első feljutás részese is volt – a hajnalig tartó ünneplés után elmondta: a csapatot egysége és hite repítette fel az elitbe.

“Volt egy közös álmunk, egy cél lebegett előttünk, és mindenki ennek szellemében dolgozta végig az edzőtábort, játszotta végig a felkészülési és a vb-meccseket” – mondta.

Rajna Miklós kifejtette, végig érezte a válogatottban az erőt, hogy meg tudja valósítani álmait:

“A védekezésünk nagyon feljavult az elmúlt évekhez képest, ez az alapja a sikernek. Reméltem, hogy teljesítményemmel tudok segíteni. A kazah meccset leszámítva mindenkinél jobbak voltunk.”

A vb előtt honosított Andrew Sarauer ugyancsak bízott benne, hogy nem a kiesés ellen, hanem a feljutásért játszhatnak.

“A többiek közül páran mesélték, milyen érzés volt 2008-ban feljutni. Azt pedig egyszerűen felemelő volt látni, miként él együtt a csapat a szurkolókkal. Köszönöm a lehetőséget, hogy a magyar válogatottban játszhattam” – tette hozzá a Fehérvár kanadai születésű csatára, aki bekerült a torna All Star-válogatottjába is.

A 40 éves Frank Banham hasonlóan vélekedett: “Kisfiúként volt egy álmom, hogy eljussak az NHL-be, ez sikerült. Most pedig végtelenül boldog vagyok, hogy egy olyan válogatott fogadott a sorai közé, amely jövőre az A csoportban szerepelhet” – mondta Banham, aki nem tudja, számára mit hoz a jövő. “A fiatalok ugyan engem is fiatalon tartanak, minden edzésen keményen kell harcolnom a helyemért, de ez nem megy a végtelenségig. Remélem, bírom a következő szezont is, de először is a jövő héten megműtik a régóta fájós térdemet.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány maximálisan elégedett volt csapatával:     “Büszke vagyok a fiúkra, mindent a magbeszéltek szerint végeztek. Ez nem csak a vb-re vonatkozik, már a számukra kiküldött elméleti anyagot is remekül elsajátították, aztán a jégen, edzésen és meccseken is minden feladatnál keményen harcoltak. Érezhető volt, hogy mindenki küzd, hogy bekerülhessen a keretbe. A vb-n pedig bebizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között” – mondta a kapitány.

Segítője, Majoross Gergely ebben az idényben mindent megnyert, amit edzőként lehetett: a Miskolccal magyar bajnok és kupagyőztes, valamint MOL Liga-győztes lett, a válogatottal pedig feljutott az A-csoportba.

“Játékosként már átéltem a feljutás semmihez sem hasonlítható mámorát, most pedig a padon, a szakmai stáb tagjaként sikerült. Mondhatom, ez is ugyanolyan édes érzés. Végtelenül büszke vagyok a csapatra!” – mondta.

Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke szinte kereste a szavakat: “Ez volt minden idők legerősebb divízió I/A-s vb-je, és ebben a mezőnyben tudtuk kiharcolni a feljutást. Óriási ajándék ez a magyar hokinak és sportnak.”

A lengyelek elleni szombati 2-1-es sikert követő ünneplés első szakasza a jégen és a lelátón zajlott. A szurkolók a lefújás után egy órával még a csarnokban éljeneztek, utána pedig a játékosok már átöltözve, a Krakkó Aréna melletti téren köszönték meg a 4000 fős magyar tábornak a buzdítást.

A játékosok csak kora reggel kerültek ágyba, és rövid pihenő után, délelőtt indulnak busszal haza.

A csapatot 17 órakor a Városligeti Műjégpályán köszöntik, és odavárják a szurkolókat is.

A magyarok 2008 után ismét, történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

 

 

 

Másodszor jutott a világelitbe a válogatott

 

A 2008-as csodát ismét átélve Krakkóban harcolta ki a világelitben szereplés jogát a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy a kazahok mögött a második helyen végzett a divízió I/A-világbajnokságon.

Jövőre Szentpéterváron, illetve Moszkvában olyan csapatok ellen szerepelhet Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, mint Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, az Egyesült Államok vagy Csehország.

A magyarok 2008-ban Szapporóban Pat Cortina vezetésével megnyerték a másodosztályt (akkor csak a győztes jutott fel), és akkor 70 év után sikerült az élvonalba kerülni. A csoportok átalakításával a divízió I/A erősebb mezőnyű lett, mint amilyen még hét éve volt. Kivétel nélkül 2009 óta mindig Kazahsztán és Olaszország cserélt helyet Ausztriával és Szlovéniával, most az átalakított, megfiatalított olasz csapat helyén keletkezett űrt tölti be a magyar válogatott.

A hét évvel ezelőtti feljutást még a magyar hoki “hőskorának” játékosai (mint például Ladányi Balázs, a 2009-ben elhunyt ifj. Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor, Tokaji Viktor, Szuper Levente, Kangyal Balázs) harcolták ki. Ennek a generációnak a tagjai közül néhányan még játszanak, de alapvetően már nem rájuk épül a mostani válogatott. A kapitány személye is változott, állampolgársága viszont nem: a kanadai Rich Chernomaz irányítja a csapatot.

A szapporói diadal és a 2009-es svájci elit vb-n való szereplés nagy hatása volt, hogy a hoki bekerült a látványsportágak közé, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda és a vízilabda mellé, így a korábbinál összehasonlíthatatlanul több pénz áramlott a sportágba a társasági nyereség adó (TAO) révén. Jelentősen megnőtt az igazolt játékosok és a fedettpályák száma, ám így is óriási a lemaradás a topországokhoz képest.

Magyarországon már 19 szabványméretű pálya üzemel, Szapporó előtt ez a szám nem érte el a tizet. Jelenleg közel 4400 igazolt hokis van Magyarországon, hét éve ennek közel a harmada volt csak.

Összehasonlításképpen: Kanadában 722 ezer hokis játszhat 2631 fedett pályán, Svédországban 57 ezer 355-ön, Csehországban 110 ezer 158-on, Finnországban 74 ezer 260-on, az Egyesült Államokban 519 ezer 1898-on, a jövő évi vb-házigazda Oroszországban pedig 84 ezer 419-en. Ezen országok egy-egy sztárja, mint például a kanadai Sidney Crosby, a svéd Henrik Lundqvist, a cseh Jaromir Jagr, a finn Pekka Rinne, az amerikai Patrick Kane vagy az orosz Jevgenyij Malkin és Alekszandr Ovecskin idényenként egyedül annyi pénzt keres, mint a magyar szövetség négy-ötéves költségvetése TAO-s pénzzel együtt.

A mostani keretben már ott volt Szapporóban Hetényi Zoltán (tartalék Krakkóban most), Vas Márton, Benk András, Kovács Csaba és Vas János, míg Tokaji sérülés miatt ezúttal a szakmai stáb tagja volt, pályára nem léphetett, Majoross Gergely másodedzője a válogatottnak, Kangyal utánpótlásért felelős vezető a szövetségben, míg Sille Tamás szintén edző a csapat mellett.

A válogatott gerincét az osztrák ligában (EBEL) idén negyeddöntős Fehérvár AV19 adja. Érdekesség, hogy a Volán a 2007/08-as idényben szerepelt először az EBEL-ben, és utána rögtön a válogatott feljutott az elitbe. A 2009-es svájci vb-n ott volt már Hetényi, Tokaji, Vas Márton és János, Benk, Kovács és Kóger Dániel.

A mostani siker elévülhetetlen részesei a vb előtt két héttel honosított, kanadai születésű Frank Banham és Andrew Sarauer. Mindketten ponterős játékkal rukkoltak elő, noha előbbi 40 éves, utóbbi 30. Bekerülésüket sok kritika is fogadta, mert ők az első olyan honosítottak, akiknek nincs magyar ősük. Szereplésükkel, hozzáállásukkal rácáfoltak a kétkedőkre. Korábban is akadtak honosított hokisok a magyar válogatottban, mint például Sille, Ondrejcik Rastislav, Holéczy Roger, Sikorcin Ladislav, de ők eleve letelepedési szándékkal érkeztek Magyarországra, és mindmáig a magyar hokiban dolgoznak, vagy még játszanak is.

Több játékos – Erdély Csanád, Vincze Péter, Nagy Krisztián, Sebők Balázs, Hári János, Gőz Balázs – a hét évvel ezelőtti “csoda” idején még U14-es, illetve U16-os játékosok volt, most pedig már ki tudták harcolni a vb-csapatba kerülést. Sebők Finnországban, Hári Svédország már légiós, és szintén külföldi szerepléshez jutott Vas Márton és János, illetve Sofron István. Rajtuk kívül a tengerentúlon szereplő Nagy Gergő, valamint a Svédországból hazatért, volános Bartalis István lenne még alapember, ha nem szólt volna közbe az amerikai liga rájátszása, illetve sérülés.

 

    A feljutást kiharcoló csapat:

kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék) Rajna Miklós (Fehérvár AV19), tartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár AV19)

hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

szövetségi kapitány: Rich Chernomaz

másodedzők: Majoross Gergely és Diego Scandella

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.