Először szabtak ki börtönbüntetést farkasvadászatért Norvégiában

Illegális farkasvadászat szervezésért börtönbüntetéssel sújtottak öt embert Norvégiában, az észak-európai országban ez volt az első ilyen jellegű bűnvádi eljárás.

 

A csoport vezetőjét egy év és nyolc hónap börtönre ítélték, négy társa hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést kapott.

Az öt férfit azzal vádolták meg, hogy megpróbáltak farkasokat csapdába ejteni. Norvégia szervezett bűnözés elleni törvényei alapján ítélték el őket egy magas szintű rendőrségi akció után, amelyben telefonos lehallgatáshoz is folyamodtak. Az eddig példa nélküli eljárásban Norvégia vadászati törvénye állt szemben Európa legkisebb farkaspopulációjának túlélésével.

A vádlottak valamennyien tagadták bűnösségüket, és négyen fellebbeztek az ítélet ellen.

A legsúlyosabb büntetést a 48 éves Dennis Nordahlra szabták ki, az első rendű vádlottat bűnösnek találták és elítélték egy farkas megöléséért is. A férfi azt állította, hogy rókavadászaton volt, és nem tudta, hogy az állat, amelyet leterített, farkas volt. Az elítéltek vadászengedélyét is bevonták. A csoport hatodik tagját felmentették.

Norvégiában él Európa legkisebb farkaspopulációja, körülbelül 30 egyed. A farkasok majdnem kihaltak Skandinávia déli részén a túlzott vadászat miatt, az 1970-es években tiltották be vadászatukat. A parasztgazdák azonban örömmel veszik a farkasvadászatot, mert szerintük a vadállat veszélyt jelent állatállományukra és kutyáikra.
http://www.bbc.com/news/world-europe-32396073

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.