Bázisiskola lett a budaörsi Szent Benedek Gimnázium

(Budaörs, 2015. április 22. – Budaörsi Infó) A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben indította el Bázisiskola Programját 20 általános iskola részvételével. Az azóta eltelt időben az iskolák száma megsokszorozódott. A budaörsi Szent Benedek Gimnázium 2015. április 15-én csatlakozott a programhoz.

 

 

Mára több mint 150 általános- és középiskola tagja országszerte e programnak, melynek lényege, hogy az iskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek.

Ez azt jelenti, hogy a programban résztvevő iskolák tanulói például szabadidejükben elsősegélynyújtást tanulnak, rendszeres véradók, illetve azt, hogy az iskola szellemiségéből adódóan természetessé válnak számukra olyan korszerű, életmódbeli magatartásformák, amelyek nem csak egészségük megőrzésében, hanem felelősségteljes közösségi szerepvállalásukban is kulcsfontosságúak. A bázisiskola elnevezés arra is utal, hogy ezen iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai, és ezért a szervezet nagy becsben tartja mindnyájukat.

 

Nagy Éva  a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. számú Területi Szervezetének területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2015. április 15-én a Szent Benedek Gimnázium is becsatlakozott a Vöröskereszt bázisiskola programjába.

“Bármelyik óvoda, általános iskola, szakközépiskola és gimnázium is csatlakozhat ehhez a programhoz. A kritériuma a felvételnek az, hogy a diákok és tanárok 20-30%-ának be kell lépnie a Vöröskeresztbe. A Szent Benedek diákjai nem csupán a kötelező közösségi szolgálatban eltöltött idejükben vesznek részt a Vöröskereszt munkájában, hanem még ezen felül is, nagyon lelkesek.

 

A bázisiskolának  nem csak az elsősegélynyújtásban való jártasság a lényege, hanem a karitatív gondolkodásra való rávezetés, a mások megsegítése akár elsősegélyben, akár más segítség nyújtásában. Szeretnénk, ha közösségformáló gondolkodásunk, tanításaink, aktivitásaink, célkitűzéseink iránytűként mutatnák az utat a fiataloknak.

 

Az ünnepségen egy mentési bemutatót is tartottak az önkéntesek, ahol azt imitálták, hogy mit kell akkor tenni, ha ők érnek ki elsőként egy baleset helyszínére. A szituáció szerint egy férfi fűrésszel levágta a lábát, és a vele lévő hölgyet a látvány annyira megijesztette, hogy epilepsziás rohamot kapott. A mentő csapat természetesen azonnal felismerte a helyzetet és megmentette a sebesültek életét.

Gratulálunk a Szent Benedek Gimnázium, Szakközép Iskolának a bázisiskolává válásához. Amennyiben más iskolák is szívesen részt vennének ebben a programban, és diákjaikkal megismertetnék az elsősegély nyújtás rejtelmeit, akkor keressék bizalommal Nagy Évát (eva.nagy@voroskereszt.hu).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.