Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhattak amerikai régészek

Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhatott a New York-i Stony Brook Egyetem régészcsoportja, a Kenyában feltárt eszközök legalább 3,3 millió évesek, azaz 800 ezer évvel korábbiak az eddig vélt legrégebbi eszközöknél.

 

A Sonia Harmand vezette kutatócsoport az amerikai Paleoantorpológiai Társaság San Franciscó-i tanácskozásán mutatta be felfedezését.

Régészek körben eddig általános volt az egyetértés arról, hogy az etiópiai Gonában lévő ásatási helyen talált 2,6 millió éves kőeszközök a világ legősibb emberi eszközei. Ez az idősík nagyjából összhangban van azokkal az elméletekkel, amelyek azt sugallják, hogy a modern emberek mintegy 2,8 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és ők voltak az első eszközhasználók.

Hamand és csoportja felfedezésével megkérdőjelezte ezt az elméletet, mivel azt állítják, hogy az általuk fellelt eszközök a kenyai Lomekwi 3 lelőhelyen legalább 3,3 millió évesek, ami azt jelentené, hogy az első eszközhasználó nem a modern ember, hanem egy korábbi ős, az australopithecus vagy a kenyanthropus lehetett.

Az amerikai kutatók az ásatási helyen kőeszközmintákat találtak a földön, ez indította el a feltárásokat. Találtak pattintott kőeszközöket, pattintásra használt köveket és lepattintott kődarabokat. A régészcsoport szerint ezeket az eszközöket nyilvánvalóan szándékosan, nem véletlenszerűen pattintották, hogy megfelelő eszközöket formáljanak.

Radiometrikus kormeghatározási módszerrel állapították meg az eszközök korát. A megállapított kor azért jelentős, mert 2010-ben kutatók egy másik csoportja 3,4 millió éves csontmintákat talált. Ezeken olyan mintázatok voltak, amelyeket valaki eszközhasználattal készíthetett. Az akkori felfedezést bírálatok fogadták, mivel nem lehetett igazolni, mitől vannak ezek a minták.

http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2015/04/15/399937433/new-discovery-of-worlds-oldest-tools

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.