Orosz hackerek a szankciókkal kapcsolatos információkat akartak megszerezni

Az orosz kormányhoz köthető számítógépes kalózok megpróbáltak információkat szerezni az Oroszország elleni szankciós politikával kapcsolatos tárgyalásokról, kihasználva a Microsoft vállalat Windows operációs rendszerének, illetve az Adobe Systems cég Flash multimédiafejlesztő-alkalmazásának eddig nem ismert biztonsági réseit – értesült a Bloomberg.

 

Az amerikai hírügynökség honlapján helyi idő szerint szombaton az eset hátterét ismerő személyre hivatkozva azt írta, hogy a hackertámadást április 13-án észlelte a FireEye amerikai szoftverbiztonsági vállalat. A kalóztámadás egy meg nem nevezett ország kormánya ellen irányult, amely egyeztet az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciós politikáról. A támadást sikerült meghiúsítani, még mielőtt a hackerek hozzáfértek volna az információkhoz.

A FireEye által APT 28-nak (Advanced Persistent Threat 28) nevezett hackercsoportot fejlett kibertámadásairól és a Sofacy néven ismert rosszindulatú szoftver használatáról ismert. A hackercsoportról első ízben tavaly októberben adott hírt a vállalat, azt állítva, hogy valószínűleg az orosz kormány pénzeli. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov akkoriban tagadta ezt.

Április elején a CNN hírügynökség közölte, hogy orosz hackereknek sikerült feltörniük a Fehér Háza és az amerikai külügyminisztérium számítógépes rendszerét, és fontos információkhoz hozzáférniük. Ben Rhodes, az Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának helyettes vezetője elismerte, hogy valóban történt támadás, de a hackerek szerinte nem hatoltak be a titkosított számítógépes hálózatba.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-18/russian-hackers-use-zero-days-in-attempt-to-get-sanctions-data

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.