Zombiférgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak egy részét

Százmillió éve jelen lévő aprócska, mélytengeri csontevő férgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak egy részét, mielőtt azok megkövesedtek volna – sugallják egy új kutatás eredményei.

 

A Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerzői arra alapozzák eredményeiket, hogy Osedax-férgekre utaló furatokat találtak egy plezioszaurusz – a mezozoikum idején élt tengeri hüllő – fosszilizálódott uszonyán, egy ősi tengeri teknős bordáján, valamint páncélján.

Az Osedax-nemzetségbe tartozó férgek, amelyeket egy mélytengeri robot fedezett fel 2002-ben a kaliforniai partoknál, a tengerfenékre lesüllyedt tetemekből lakmároznak. A zombiférgekként is emlegetett apró állatok négy kilométeres mélységben is megtalálhatók.

Felnőttként az ujjnyi hosszú férgeknek nincs szájuk, sem emésztőrendszerük: gyökérszerű indákat használva fúrják be magukat a csontokba, hogy hozzájussanak a túlélésükhöz szükséges zsírmolekulákhoz. A szakemberek korábban úgy vélték, hogy ezek a férgek együtt fejlődtek ki a bálnákkal, amelyek hullámsírjait gyakran lakhelyükként használják a tengerfenéken.

Az új kutatás szerint azonban a zombiférgeknek már jóval korábban, mintegy 100 millió évvel ezelőtt jelen kellett lenniük, amikor a hatalmas plezioszauruszok úszkáltak a tengerek mélyén. Amikor 66 millió évvel ezelőtt ezek a hatalmas tengeri hüllők kipusztultak, a férgek “átnyergeltek” a tengeri teknősök tetemeire, egészen a bálnák 20 millió évvel későbbi felbukkanásáig.

A férgek hosszú történelmének bizonyítása érdekében a brit Plymouth-i Egyetem tengerkutatási intézetében dolgozó Nicholas Higgs, a tanulmány társszerzője és kollégája, Silvia Danise részletes háromdimenziós képeket készített a plezioszaurusz fosszilizálódott uszonyán és a tengeriteknős-csontvázon talált furatokról, amelyek nagyfokú egyezést mutattak a férgek által a modernkori bálnacsontokon hátrahagyott üregekkel – írta a BBC News.

A mostani eredmények szerint a zombiférgek nem csupán jóval régebb óta jelen vannak, mint azt eddig gondolták a szakemberek, hanem azt is sugallják, hogy a mélytengeri lények egész csontvázakat tüntethetnek el, mielőtt azok fosszilizálódhatnának, nem csupán a megmaradt csontokban, hanem az óceánok élővilágának történetében is lyukakat hagyva maguk után.
(http://www.bbc.com/news/science-environment-32302164)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.