Tapolcai választás – Vona Gábor: történelmi győzelmet arattunk

Történelmi győzelmet aratott a Jobbik, először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely “nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak” – jelentette ki Vona Gábor vasárnap este Tapolcán, a veszprémi hármas számú választási körzet eredményeinek csaknem teljes feldolgozottságát követő sajtótájékoztatóján.

 

A Jobbik elnöke úgy fogalmazott: pártja megszerezte története első egyéni mandátumát, ráadásul a Dunántúlon, ezért “érdemes elgondolkodni azon, mi lehet Kelet-Magyarországon”.

Vona Gábor azt mondta: “elbukott az arrogancia, a tisztességtelenség, a fenyegetés és a korrupció”. Eddig működött egy rendszer, ami a félelemkeltésre, a zsarolásra, a megfélemlítésre, a magyar emberek tűrőképességének határtalanságára épített”, de a mostani választás azt bizonyította be, hogy az embereknek elege lett a fenyegető, mindent megkaparintani akaró hatalomból, és azt mondták: “elég volt, nix Orbán Viktor, nix Fidesz”.

vona_gabor_rig_lajos_tapolca_2015apr12

Rig Lajosra, a Jobbik győztesnek tekintett jelöltjére utalva azt mondta: köszönet annak a több mint 10 ezer embernek, aki arra szavazott, hogy mától egy “tisztességes, becsületes, igaz magyar ember legyen a térség országgyűlési képviselője”, miközben mondatait többször is hangos éljenzéssel és tapssal nyugtázta a sajtótájékoztatón is jelenlévő mintegy száz szimpatizáns.

A pártelnök szerint ennek a választásnak nemcsak a térség, de az egész ország szempontjából megvolt a tétje. Most bebizonyosodott, hogy kormányváltó hangulat és a Jobbik részéről kormányváltó erő is van ma Magyarországon.

Kifejtette, hogy a mostani győzelem legitimálta és megerősítette a “Jobbik azon néppárti politikáját” is, amit az elmúlt másfél évben tanúsított, s amelynek lényege, hogy a párt alapvető értékrendjének megőrzése mellett “higgadt, nyugodt, szakmai hangnemet” tanúsítva a társadalom legszélesebb rétegeit szólítja meg. “Tapolcán bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megverni a Fideszt Kubatovostul, Orbánostul” – hangoztatta a pártelnök.

A nyertes Rig Lajost bemutatva Vona Gábor azt mondta: a térségben élők számára “a legjobb választás volt” a személye, s mostantól az egészségügyi dolgozóknak is lesz egy “igazi harcosuk” az Országgyűlésben.

Rig Lajos a köszönet szavai mellett arra is kitért, hogy “óriási negatív kampány” zajlott, még vasárnap délután, a pihenőnapon is zavarták a fideszesek telefonhívásokkal a választókat. Azt hangsúlyozta, hogy ő maga “becsületes, tisztességes munkát” kíván végezni a Parlamentben.

“Megpróbálok mindent megtenni azért, hogy az itt élő 72 ezer ember akaratát, kívánságát teljesítsem”, mert ez a régió leszakadt Veszprém megyén belül és országos összehasonlításban is. Szeretné ezért a régiót arra a szintre emelni, amit a Balaton közelsége miatt megérdemel – tette hozzá.

Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere kijelentette: sok év után elérték, hogy a város közösséggé vált, hiszen minden választókerületben a Jobbik jelöltje nyert. Mint hozzátette: “bizalommal és szeretettel” várja a kormánypárt képviselőit, hogy “betartsák azokat az ígérethegyeket, amiket idetoltak Tapolcára”.

A Jobbik vasárnap estére egy tapolcai sörözőben foglalt magának eredményváró helyszínt, ahová háromnegyed nyolc körül érkezett meg Vona Gábor pártelnök. A vendéglátó-helyiségben és előtte az utcán már kora estétől sokan gyűltek össze érdeklődőként, de legnagyobb számban az újságírók képviseltették magukat. Nem sokkal nyolc óra után futott szét az első izgalmat kiváltó hír a Jobbik szimpatizánsai között, hogy a szavazatok közel 46 százalékos feldolgozottságánál jelöltjük vette át a vezetést a Fidesztől. 96 százaléknál már bent és kint is kiabálták, hogy “megvan” az eredmény, “Szép volt, Lajos!”.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

 

 

 

Orbán Viktor: van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda

 

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak.

Orbán Viktor azt írta: “van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.”

 

 

 

Tóbiás József: új helyzet van a hazai politikában

 

Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy hol áll – jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnap este az ellenzéki párt ajkai irodáján a Veszprém megyei 3-as választókerületben tartott időközi választást értékelve. Tóbiás József szerint mostantól kezdve új helyzet van a politikában.

A pártelnök kifejtette: az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát. Hozzátette: jelenleg megvan a Fidesz felelőssége is, mint kormánypártnak, “de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje”.

Szerinte a Fidesznek világossá kell tennie, hogy a demokratikus oldalon áll-e, “ott, ahol vannak versengések, vannak viták, sőt konfliktusok, de nem kérdőjeleződik meg az európai értékek iránti elkötelezettség, az emberi élet és értékek tisztelete”, ahol, ha nem határolódik el “olyan képviselőjelöltektől, képviselőktől, akik ma is az Országgyűlésben ülnek és nyíltan zsidóellenes, cigányellenes mondatokat mondanak”, akkor már nem formálja a jövőt.

A kampányt értékelve leszögezte: az MSZP, a DK és több társadalmi szervezet közös jelöltje, Pad Ferenc teljesítményével “erősödött ugyan az ellenzék, de nem eleget”.

Kijelentette, felelősségük van abban, hogy a vidék társadalmának nem tudták bemutatni kellő erővel, azt, hogy mit is jelent “az ajkai modell”, “mit jelent az alacsony munkanélküliség, a fejlődés, a tudáshoz való hozzáférés itt, Ajkán”. Azt mondta, a következő években még intenzívebben kell az MSZP-nek “a vidék Magyarországa felé, a kistelepüléseken élők felé” fordulni.

Tóbiás József hangsúlyozta, az MSZP-nek az a feladata, hogy azon a társadalmi modellváltáson, amin elindult, ne álljon meg. “Sokkal nagyobb a felelőssége a mai naptól minden baloldali vezetőnek ebben az országban, hogy ne önmagát, ne szervezetét, hanem azt a társadalmi modellt igyekezzen építeni, amely meggyőződésem, hogy 2018-ban győzelemhez segíti Magyarországot” – fogalmazott.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: a Fidesz megbukott, a demokratáknak pedig erősödni kell a következő időszakban. Kifejtette, az eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy “a Fidesz és Orbán Viktor modellje, a centrális erőtér megbukott”. “Hol jobbról, hol balról, de megverik” – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz elvesztette azt a képességét, hogy nyerni tudjon egyéni választókerületben.

Azt mondta, bíztak benne, hogy a demokraták tudnak nyerni a választáson, de látható, hogy “a maffiakormány működése” egyre inkább előtérbe hozza a “szélsőséges érzeteket, azt az érzést, hogy ezt a kormányt márpedig mindenképpen el kell zavarni”.

Pad Ferenc, a baloldali szervezetek képviselőjelöltje vereség okát abban látta, hogy Ajka kivételével “nem igazán tudták átadni, mit szeretnének és mit nem szeretnének, hogy folytatódjon”. Külön köszönetet mondott Ajka szavazóinak, mert a városban közel kétszer akkora különbséggel nyert most, mint a baloldal jelöltje tavaly.

Hozzátette: telefonon gratulált Rig Lajosnak és arra kérte, keményen dolgozzon a 3-as számú választókerületért.
 

 

DK: a szavazók kiábrándultak a Fideszből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a tapolcai időközi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből, amelynek “újabb bukása” a demokratáknak is figyelmeztetés.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte a választás eredményét, hogy a szavazók nem kérnek többet “az Orbán-rezsim” hazugságaiból, a mindent elárasztó korrupcióból.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint Orbán Viktor pártja rövid idő alatt két olyan körzetben veszített, amelyet egy éve még magabiztosan megnyert: Veszprémben a demokratikus összefogás, Tapolca térségében pedig a Jobbik mért rájuk vereséget.

“Egyértelmű, hogy a rezsim megrogyott. Egy pofon a demokratáktól, egy pofon a szélsőjobbtól” – összegzett.

Gréczy Zsolt szerint “a náci szellemiségű Jobbik” győzelme és megerősödése, amely a Fidesz rovására, szavazói negyedének elvesztésével történt, erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokratának.

Hozzátette: az egyre mélyebb politikai, gazdasági, szociális válságba süllyedő ország polgárai új, az eddigieknél hatékonyabb, és a korábbi elvekkel gyakran szakító válaszokat várnak.

Még nagyobb felelősséggel és alázattal kell dolgozni, hogy Magyarország az Orbán-rezsim romjain ne szélsőségesek kezébe kerüljön, hanem újra a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás hazája legyen – hangoztatta a DK szóvivője.

 

 

 

Nézőpont: a Jobbik nyerte az “ellenzékválasztást”

 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választás egy “ellenzékválaszásnak” tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert.

Az elemző erről az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján beszélt vasárnap este az M1 aktuális csatornán, emlékeztetve, hogy az eredmény az első két jelölt közti kis különbség miatt csak a következő napokban válik hivatalossá.

Mráz Ágoston Sámuel az időközi voksolás fontos szempontjának nevezte, hogy a választóknak nem arról kellett dönteniük, hogy ki kormányozza az országot, ráadásul a kétharmad sorsát sem tudták befolyásolni.

Szerinte nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására. “Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya” – fogalmazott az elemző.

A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról is, hogy a Fidesz a közelmúltban lebonyolított veszprémi időközi parlamenti választásnál jobban szerepelt, hiszen szavazótáborának nem csak felét, hanem majdnem 60 százalékát mozgósítani tudta.

“Egy ember nem csinál nyarat, mégha a miniszterelnökről van is szó” – fogalmazott, arra utalva, hogy Orbán Viktor a voksolás előtti napokban személyesen is kampányolt a Fidesz jelöltje mellett.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a választás üzenete a Fidesznek, hogy vissza kell szereznie a 2014-es szavazóit, a kormányfő pedig szerinte ezt a stratégiát hirdette meg évértékelő beszédében. A kormányfő ugyanis ekkor a bérből és fizetésből élőkhöz fordult, akiket a tavalyi kampányban a rezsicsökkentéssel sikeresen szólított meg – fejtette ki. Szerinte Orbán Viktor 2018-ban szintén ezt a választói csoportot próbája majd meg jutalmazni az addigra elért gazdasági eredmények alapján.

Az elemző úgy látja, a stabilitás egy nagyon komoly értéke a kormánynak, ezért nem számít kapkodásszerű kormányátalakításra.

A Nézőpont Intézet vezetője hangsúlyozta továbbá, hogy az eredményekből biztosan megállapítható, hogy véget ért a baloldali sikerszéria, vagyis nem oldódott meg a baloldal válsága, a választópolgárok nem tértek vissza az itt található pártokhoz.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.