Történelmi magyar hokisiker Bécsben

A magyar jégkorong-válogatott története során először nyert Ausztriában a házigazda csapat ellen: Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese szerdán barátságos mérkőzésen 4-2-re győzött Bécsben.

 

A másfél hét múlva kezdődő divízió I/A világbajnokságra készülő magyarok több mint 37 év (1977. december 29.), illetve 14 vereség után először nyertek az osztrákok ellen, akkor Budapesten diadalmaskodtak.

Eredmény:

Ausztria-Magyarország 2-4 (2-0, 0-1, 0-3)
—————————————–
gól: Ganahl (14.), Herburger (19.), illetve Kóger (32.), Metcalfe (52.), Hári (52.), Benk (60.)

A hazaiaknál hiányoztak az NHL-es sztárok, valamint az osztrák liga (EBEL) döntőjében érdekelt salzburgi és bécsi játékosok.

Először ölthette magára a magyar csapat mezét a kanadai születésű Frank Banham, aki Andrew Sarauerrel együtt múlt pénteken tette le az állampolgársági esküt.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány elmondása szerint a mostani, valamint a pénteki és vasárnapi budapesti mérkőzésen minden kerettag lehetőséget kap. Kivételt képeznek a Vas fivérek és Nagy, akiknek klubjai még versenyben vannak a cseh, a német, illetve az amerikai bajnokságokban. Ők, ha elutazhatnak a vb-re, biztos helyük van a krakkói különítményben.

Rajna gyorsan bemelegedhetett, nyolcszor is védenie kellett az első percekben. Ahogy kijött a szorításból a magyar csapat, előbb Banham, majd Sarauer veszélyeztetett, utóbbi a kapuvasat találta el. Élvezetes volt a játék, mindkét kapu előtt komoly helyzetek adódtak, egyszer Rajna a maszkjával hárított, ám a 14. percben Ganahl egyedül maradt vele szemben és nem hibázott. A szünetig tovább tartott a lendületbe jött osztrákok nyomása, melynek eredményeként Herburger Berta lába között ellőtt korongja pattant a kapuba a takarásban lévő Rajnáról.

A második játékrészben a magyaroknak sikerült kivédekezniük egy emberhátrányt, de továbbra is nagy mezőnyfölényben voltak a vendéglátók, Rajna tartotta a lelket a többiekben. Aztán a fehérvári sor villant: Banham elhúzását még Medlener lábbal bravúrral védte, de amikor Kóger elé került a korong, a kipattanót már nem háríthatta. A frissen honosított két csatár gólpasszt jegyzett. A következő cserében a kapuvas mentette meg a hazaiakat az egyenlítéstől.

Magosi kapuvasával indult a záró harmad, majd Sofron hagyott ki egy megugrást. Az osztrákok azt hihették, hogy átvészelték a nehéz időszakot, ám Metcalfe váratlan lövésével 2-2 lett az állás. A következő cserében, 19 másodperc elteltével Hári maradt üresen a kapus előtt és egy pimasz mozdulattal elfektette a kapust, majd az ütőt egy kézben tartva húzta a gólvonal mögé a pakkot. A hazaiak kaptak még egy emberelőnyt, ezzel nem éltek, a végén pedig Benk ütött üreskapus gólt.

A magyarok Ausztriában most nyertek először az osztrákok ellen, ezt megelőzően 1963. február 9-én Kitzbühelben játszottak döntetlent (5-5).

A Chernomaz-csapatra még két felkészülési mérkőzés vár: a budapesti Tüskecsarnokban két nap múlva megint az osztrákok, vasárnap pedig az ugyancsak az élmezőnyhöz tartozó szlovénok következnek.

Az április 19-től 26-ig tartó krakkói divízió I/A világbajnokságon sorrendben Japán, Kazahsztán, Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lengyelország lesz az ellenfél. Az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B osztályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.