Nagykárolyi emléktáblák magyar szövegét kifogásolja egy román egyesület

Kölcsey Ferencnek és Petőfi Sándornak emléket állító Nagykárolyi magyar nyelvű emléktáblák eltávolítását, kétnyelvűekre cserélését kérte egy román egyesület – közölte csütörtökön a Szatmár.ro portál.

 

Az Európai Méltóságért Polgári Egyesület (Asociatia Civica pentru Demnitate in Europa) átiratban szólította fel a nagykárolyi polgármesteri hivatalt, hogy harminc napon belül cserélje ki az emléktáblákat olyanokra, amelyeken előbb románul szerepel a felirat. Az egyesület elnökét, a felszólítást aláíró Dan Tanasa bloggert a románok sérelmére elkövetett vélt székelyföldi magyar visszaélések kapcsán tett sorozatos feljelentései tették ismertté az erdélyi magyarság körében.

petofi_emlektabla_nagykaroly_ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezete által 2003-ban állított Petőfi-emléktábla egy általános iskola falán áll, és a költő Nagykárolyban írt verssoraival emlékeztet arra, hogy a város „ákácfái” alatt látta meg először Petőfi Sándor Szendrey Júliát, későbbi feleségét. A Kölcsey Ferenc emléktáblát 2004-ben állíttatta az RMDSZ az egykori megyeháza falára, melyben ma szakközépiskola működik. Ez arra emlékeztet, hogy 1829 és 1834 között a Himnusz szerzője vármegyei jegyzőként dolgozott az épületben.

kolcsey_emlektabla_nagykaroly_ro

Kovács Jenő polgármester, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke az ügy kapcsán kijelentette, megvizsgálják, hogy valóban vonatkozik-e a kétnyelvűség követelménye a nagykárolyi emléktáblákra.

„Amennyiben bebizonyosodik, hogy a 21. században Romániában tényleg nem megengedett magyar nyelvű emléktáblát állítani jeles elődeinknek, akkor természetesen a nagykárolyi magyarság többnyelvűeket helyez ki majd a két emléktábla helyére” – idézte a Szatmár.ro portál a polgármestert. http://www.szatmar.ro/Szemeket_sert_a_magyar_nyelvu_Petofi_es_Kolcseyemlektabla/hirek/71239

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.