Az új kórházi működési rendről egyeztetettek

Áprilistól új működési rendben dolgoznak a kórházak, az új rendről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerda délután egyeztetett az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

 

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a változásról – amelyről a Magyar Kórházszövetséggel is egyeztettek – miniszteri utasítás rendelkezik.

A szerdai megbeszélésen egyeztettek továbbá arról, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinációjában megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata. A folyamat első lépéseként az ÁEEK megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt.

A “kiegyensúlyozott gazdálkodás elősegítése és összehangolása érdekében” megalakulnak a megyei és fővárosi egészségügyi gazdasági bizottságok, valamint az országos gyógyintézetek egészségügyi gazdasági bizottsága. Emellett a “minőségi betegellátás feltételeinek megteremtése és a várólisták csökkentése érdekében” az egészségügyi szakellátórendszer megszervezéséért, a területi kapacitások összehangolásáért létrejönnek a megyei és fővárosi egészségügyi irányító bizottságok, valamint az országos gyógyintézetek egészségügyi irányító bizottsága. A bizottságok munkájában részt vesznek az adott területen működő kórházak vezetői, az ÁEEK és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az adott területen működő orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem képviselői, de meghívottként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képviselői is – olvasható az Emmi közleményében.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.