Wittinghoff Tamás válaszolt a budaörsi Fidesz–KDNP közleményére

(Budaörs, 2015. március 04. – Budaörsi Infó) A Fidesz–KNDP 2015. március 03-án sajtóközleményt tett közzé. A polgármesteri hivatal kezdeményezésére a képviselő-testület megszüntette a budaörsi egyházak támogatására létrehozott 50 millió forintos keretet. A Vágó Csaba által vezetett kabinet döntése meglepetésként érte az egyházakat, hiszen senki sem egyeztetett velük az ügyben – áll a helyi Fidesz-KDNP közleményében. Erre a nyilatkozatra reagált Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere megkeresésünkre.

 

Wittinghoff Tamás a közleménnyel kapcsolatban azt nyilatkozta a Budaörsi Infó megkeresésére, hogy azt tartaná korrektnek, ha a város költségvetésével kapcsolatos kérdéseket a kérdező (a Fidesz-KDNP képviselői csoport – a szerk.) közvetlenül felé tenné fel, és nyílt levelek helyett a szakbizottságok és a képviselő-testület ülését használnák a kérdések megvitatására.

Megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP frakció költségvetési módosító javaslatával úgy szeretett volna összesem plusz 80 millió forintot egyházi célra csoportosítani, hogy közben nem volt értékelhető javaslata arra nézve, hogy honnan kellene ezt a pénzt elvenni.

Forrásként elsősorban csak az általános tartalékot jelölték meg, amely azonban a könyvvizsgáló szerint a költségvetés biztonsága érdekében nem csökkenthető. Álláspontjukat a vitában nem védték meg, nem érveltek mellette – jegyezte meg Wittinghoff Tamás.

Kérdésemre, hogy “de mit jelent az, hogy az egyházak támogatására létrehozott hitelalapú céltartalékot megszünteti az önkormányzat?”, mindössze annyi hangzott el, hogy:igen, nem kértem helyreigazítást, ez egy félreütés volt, bocsánat!” – írta még válaszlevelében a polgármester.

A kérdés tartalmi részét illetően: a 2015-re elfogadott költségvetés szerint Budaörs Város Önkormányzata 55,15 millió forinttal támogatja a budaörsi egyházak, egyházhoz kötődő szervezetek tevékenységét – tette hozzá, majd így részletezte: ez egy budaörsi lakosra vetítve 1994 forintot jelent. A szomszédos Törökbálinton az egyházak támogatása tizedennyi, 225 forint lakosonként, de a megyei jogú város Érden is csak 561 forint egy lakosra számítva. 2014-ben 53,88 millió forinttal támogatta Budaörs az egyházi feladatokat, tehát a szűkülő költségvetési mozgástér, és az általános 10-15 százalékos csökkentés ellenére az egyházi célú támogatások még 2,36 százalékkal nőttek is a tavalyihoz képest.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.