Több szervezet bocsánatkérésre szólítja fel Budaörs polgármesterét

A Fidesz budaörsi szervezete után a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és további öt szervezet nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Budaörs polgármesterét, mert a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott képviselő-testületi ülésen “megtagadta” a Fidesz kezdeményezte egyperces tiszteletadást. Wittinghoff Tamás “csúsztatásnak és hazugságnak” nevezte a történtek “tálalását”.

 

   A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), a Recski Szövetség Egyesület, az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége vezetői az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményben tiltakoztak Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) magatartása miatt. Azt írták, a polgármester a február 25-i emléknapon tartott képviselő-testületi ülésen megakadályozta, hogy a jelenlévők egyperces tiszteletadással emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól. Állítólag azért – tették hozzá -, mert erről a mozzanatról nem egyeztettek vele. A közlemény szerint a városvezető azt mondta: szerinte kommunizmus nem is volt Magyarországon.

    A közlemény aláírói elítélik Wittinghoff cselekedetét, amelynek – mint írták – nincs helye a közéletben. Emlékeztettek: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában 1 millióra becsülik. Még többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – utaltak a vallatásokon, kínzásokon átesettekre, a megbélyegzettekre, a kirekesztettekre, valamint a börtönbe zártakra, illetve az üldözöttekre a nyilatkozatot aláíró szervezetek.

    Felszólítják Wittinghoff Tamást: mutasson nagyobb érzékenységet mások szenvedése és meghurcoltatása iránt, polgármesterként többé ne tagadja meg a tiszteletadást, és nyilvánosan kérjen bocsánatot a kommunizmus áldozatainak hozzátartozóitól.

    Megdöbbentőnek tartotta a polgármester viselkedését a Fidesz budaörsi szervezete is. A február 25-ei testületi ülést követően közleményben jelezték, hogy mivel a kommunizmus bűneinek tagadása törvényellenes és sérti az áldozatok, hozzátartozóik és minden demokratikus értékek mellett elkötelezett ember méltóságát, feljelentést tesznek az ügyben.

    Wittinghoff Tamás a nyilatkozatra reagálva az MTI-nek szerdán elmondta: sajnálatos, hogy a budaörsi Fidesz “csúsztatáson és hazugságon alapuló” közleményét a Pofosz és partnerszervezetei is készpénznek vették, és erre alapozva fogalmazták meg tiltakozásukat.

    „Nemcsak hogy nem tagadom a múlt bűneit, de negyedszázaddal ezelőtti közéleti szerepvállalásomnak éppen az volt az oka, hogy mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok” – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva: minden ezzel ellenkező állítás “ostobaság és manipuláció”.

    Szerinte a Fidesz “hiteltelen kérések megfogalmazása és álhírek gyártása helyett” jobban tenné, ha elősegítené a múlt feltárását például az ügynöklisták nyilvánossá tételével. Esetleg megakadályozná, hogy egy köztemetőben az 56-os „ellenforradalmat legyőző, hős szovjet katonáknak emléket állító” obeliszk legyen. Ez tényleg a múlt meggyalázása – mondta Wittinghoff Tamás, hozzátéve, örömmel látná ezzel kapcsolatban a most tiltakozó szervezetek állásfoglalásait.

facebook:

1 Komment

  1. […] tiltakozó demonstrációt tart Budaörsön a Városháza (Budaörs, Szabadság út 134.) falánál több ’56-os szervezet Wittinghoff Tamás polgármester – a 2015. február 25-i képviselő-testületi ülésen […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.