Társadalmi egyeztetés az áruházak vasárnapi zárva tartása miatt változó tömegközlekedésről

Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról rendelkező törvény elfogadását követően a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) felülvizsgálta a speciálisan a bevásárlóközpontokat kiszolgáló járatok menetrendjét. A most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervek szerint vasárnaponként az áruházakat érintő buszjáratainkon a jelenlegi ünnepnapi közlekedési rendet léptetjük életbe: a jövőben vasárnap nem érintik a zárva tartó bevásárlóközpontokhoz tartozó megállókat. Ezenkívül egységes lesz a buszok számjelzése is. A BKK Zrt. a bevásárlóközpontokat kiszolgáló járatok változásával kapcsolatban február 27-éig (péntekig) várja az érintettek véleményét a http://www.bkk.hu/aruhazakat-kiszolgalo-jaratok/ címen.

 

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, miszerint 2015. március 15-étől a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak, áruházaknak vasárnap zárva kell tartaniuk, tehát nem indokolt a közösségi közlekedési járatokkal való kiszolgálásuk. Ezért a BKK Zrt. felülvizsgálta a speciálisan a Budapest szélén elhelyezkedő bevásárlóközpontokat kiszolgáló buszjáratok menetrendjét. A tervezetet most társadalmi egyeztetésre bocsátja.

A tervek szerint vasárnaponként az áruházakat érintő buszjáratainkon a jelenlegi ünnepnapi közlekedési rendet léptetjük életbe, azaz a 38-as, a 38A, a 138-as, a 140B, a 204-es, a 218-as és a 238-as autóbusz a jövőben vasárnap nem érinti a zárva tartó bevásárlóközpontokhoz tartozó megállókat. További változás, hogy a buszjáratok számjelzésének egyértelműsítésére

 

a 92-es busz a jövőben is érinti a kistarcsai Auchan Liget áruházat, ugyanakkor munkanapokon a reggeli csúcsidőben, valamint vasárnap, amikor a járat nem érinti az áruházat, 92A jelzéssel közlekedik.

a 135A jelzés megszűnik. A jövőben a 135-ös busz viszi az utasokat a 135A üzemidejében is, vasárnaponként a soroksári Auchan áruház érintése nélkül.

Az áruházak vasárnapi zárva tartása okán a fentieken kívül március 15-étől

a 48-as villamos vasárnap nem közlekedik;

vasárnaponként a 22-es, a 64-es, a 104-es, a 123-as, a 126-os, a 162-es, valamint a 236-os busz nem közlekedik, ugyanakkor a 22A, a 64A, a 104A, a 123A, a 236A, valamint a 262-es járat a jelenlegi ünnepnapi követési gyakorisággal jár;

a 126A jelzésű busz vasárnaponként napközben a 296-os járatéval összehangolt menetrend szerint 20-40 percenként közlekedik, közösen 20 percenként jár majd;

a 224-es busz vasárnapi közlekedéséről jelenleg még tartanak az egyeztetések;

azokon a hétvégéken, amikor a törvény adta lehetőséggel élve a bevásárlóközpontok nyitva tartanak, az áruházakhoz közlekedő járatok a jelenlegi vasárnapi közlekedési rend szerint érintik majd azokat.

A BKK Zrt. társadalmi egyeztetésre bocsátja javaslatát. Az érintettek hozzászólásaikat, észrevételeiket 2015. február 27-éig a http://www.bkk.hu/aruhazakat-kiszolgalo-jaratok/ címen tehetik meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.