Sikeres gyógyszerfejlesztés Debrecenben

A cukorbetegségben szenvedők kezelésében hozhat áttörést a CERA-MED Egészségügyi és Oktatói Kft. most zárult kutatása: az Új Széchenyi Terv keretében másfél év alatt készült el a szájon át szedhető prototípus kapszula. A kutatás-fejlesztési projekt csaknem  45,3 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg – tájékoztatta a cég pénteken közleményben az MTI-t.

 

A gyógyszeripari-biotechnológiai kisvállalkozás egy lejárt szabadalmú vérnyomáscsökkentő készítményből kiindulva fejlesztette ki az inzulin-rezisztenciában szenvedők számára áttörést jelentő szájon át szedhető gyógyszerjelöltet.

A 2012-ben indult projektben a feltárt hatékonysági adatok alapján indult meg a D-cicletanine aktív metabolitjának (DCS) előállítása, az orális – szájon át szedhető – formula kifejlesztése. A másfél éves projekt során a készítmény hatástani vizsgálata lezárult, és előállították a prototípus kapszulát – olvasható a közleményben.

A tájékoztató szerint a most elkészült – a fejlesztés kémiai és élettani eredményeit tartalmazó – úgynevezett preklinikai leírás eredményeként a kutatócsoport a további fejlesztéshez megfelelő partnereket von majd be. A készítményből a klinikai vizsgálatokat követően néhány év múlva már a patikákban mindenki számára elérhető gyógyszer lesz.

Az új készítmény megoldást jelent az egyre nagyobb számban jelentkező inzulinrezisztenciával élőknek. A világszerte jelenleg használt
inzulinérzékenyítő szerek száma nem nagy, sőt egyes készítményeket egymás után vonnak ki a forgalomból kedvezőtlen szív- és érrendszeri mellékhatások miatt.

A projekt során előállított prototípus többek között azért is világújdonság, mert egy korábban már forgalomba került gyógyszer módosításával éri el a kívánt inzulinérzékenyítő hatást. Így a gyártási folyamat is gyorsabb lehet, ami komoly versenyelőnyt jelent – állapítja meg a közlemény.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a helytelen életmód miatt világszerte népbetegségnek számít. A betegek száma az utóbbi években drámaian növekszik. A nemzetközi adatokhoz kapcsolódó becslések szerint a következő 20 évben szinte megduplázódik a betegek száma.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) adatai szerint jelenleg 387 millió a betegek száma, ami 2035-re 205 millióval, 592 millióra nő. A regisztrált cukorbetegek számánál is nagyobb arányt képviselnek majd a cukorbetegség “előszobájában lévő” inzulinrezisztenciával küzdők. Náluk az éhgyomri vércukorértékek még nem emelkedettek, de a potenciálisan veszélyeztetett csoportba tartoznak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.