Munkácsy-kiállítás nyílt Pekingben

Munkácsy Mihály műveinek örült ma a kínai fővárosban a szakmai közönség, amely jelen lehetett a világhírű magyar művész festményeit bemutató kiállítás nyitónapján, a pekingi festőakadémián, csütörtökön.

 

A Munkácsyt és korát, a 19-20. század fordulójának magyar művészetét bemutató tárlaton három tucat Munkácsy-kép látható a magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre magángyűjtő jóvoltából. A következő hetek látogatói megismerkedhetnek Paál László, Szinyei Merse Pál, de például Bihari Sándor, Mészöly Géza és Vaszary János munkáival is. Itt van Hans Temple Munkácsy-portréja is 1887-ből. A két szinten található kiállítótérben összesen majdnem száz magyar festmény nyújt különleges hangulatot, kínai környezetben.

A kiállítás megnyitójára eljött Ting Vej kulturális miniszterhelyettes, magyar részről pedig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Szilas Cecília nagykövet és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A kínai miniszterhelyettes utalt rá, neves kínai képzőművészek is érdeklődve várták a tankönyvekből és reprodukciókból ismert eredeti alkotásokat, és ők is eljöttek, hogy az elsők között ismerkedhessenek meg velük közelebbről.

A beszédekben Munkácsy Mihály művészetének méltatása mellett sok szó esett az innovatív Magyarországról és az egyre intenzívebb kétoldalú kulturális kapcsolatokról is. Rétvári Bence emlékeztetett rá, hogy tavaly Pekingben 104 magyar vonatkozású kulturális rendezvényt tartottak. Azt hangsúlyozta, Magyarország büszke arra, amije van, örömmel mutatja meg, miközben befogadó, szívesen ismerkedik meg és nyújt teret más nemzetek kultúrájának bemutatkozásához. Utalt rá, hogy a kiállítás előtt közvetlenül Baán László megállapodást írt alá a festőakadémia elnökével, Vang Ming-minggel arról, hogy Magyarországra hozzák Csi Paj-si híres kínai festő műveit.

Az 1957-ben 93 éves korában Pekingben elhunyt művész alkotásait nagyszabású kiállítás keretében mutatják majd be. Méretét, a bemutatott műveket tekintve ez lesz az eddigi legnagyobb külföldi bemutatkozása.

A megnyitó alkalmával számos jelenlévő szólalt fel, eljött Csin Sang-ji veterán olajfestő, a kínai népfront állandó bizottságának tagja, Csen Tung, Peking város kulturális bizottságának elnöke, Csan Csien-csün a kínai olajfestészeti társaság tiszteletbeli elnöke, de itt voltak a kínai szépművészeti és a nemzeti múzeum vezetői is. Az alkalomra Pekingbe utazott Pákh Imre is. A sanghaji és a pekingi kiállítást szponzoráló Morgan Star nevű cég elnökével, Steve Guoval képviseltette magát. A megnyitó záróakkordjaként az akadémia aulájában Szilasi Alex zongoraművész adott elő Liszt Ferenc műveiből, nagy sikert aratva.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.