Kémkedési ügyek az USA-ban – Három orosz kém lebuktatását jelentette be az FBI

Három, “gazdasági és más értesülések” megszerzésén buzgólkodó orosz kém lebuktatását hozta nyilvánosságra hétfőn New Yorkban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai igazságügyi minisztérium.

 

A feljelentés szerint Jevgenyij Burjakov, az orosz Vnyesekonombank New York-i tisztségviselője, Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja 2012 óta igyekezett New York-i lakosokat beszervezni az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZRV) számára. Emellett megpróbáltak értesüléseket szerezni az orosz bankszektor ellen készülő amerikai szankciókról és az Egyesült Államok alternatív energiaforrásairól.

A 39 éves Burjakovot a New York-i szövetségi ügyész hivatalának közlése szerint hétfőn Bronxban őrizetbe vették, a másik két, diplomáciai mentességet élvező gyanúsított pedig már elhagyta az Egyesült Államokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Szporisev 2010 novembere és 2014 novembere között volt kereskedelmi képviselő, Podobnij pedig 2012 decembere és 2013 szeptembere között dolgozott az orosz ENSZ-nagykövetségen.

A feljelentésben az áll, hogy Burjakov be nem jelentett tisztségviselőként tevékenykedett Oroszország javára, a társai pedig segítették őt ebben, ami mindannyiuk esetében 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az ügyészek azt állítják, hogy a feljelentést találkozók tucatjairól készült “fizikai és elektronikus” bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

 

 

 

Kémkedés miatt elítéltek egy sajtónak szivárogtató volt CIA-tisztet

 

Bűnösnek találták kémkedésben hétfőn Jeffrey A. Sterlinget, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökét, aki a The New York Times munkatársát beavatta egy olyan titkos művelet részleteibe, amelynek célja az iráni nukleáris program akadályozása volt.

Az esküdtek háromnapi tanácskozás után, ha nem is egyhangúlag, de mind a kilenc ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták a 47 éves Sterlinget. Ebből hat vádpont nemzetbiztonságra vonatkozó információ felhatalmazás nélküli nyilvánosságra hozásával kapcsolatos. A bíró a büntetési tétel április 24-i kihirdetésekor több évi szabadságvesztést szabhat ki a volt hírszerzőre.

Az esküdtszék ítéletét győzelemként könyvelheti el az Obama-kormány, amely példátlan kampányt folytatott azon hivatalnokok ellen, akik biztonsági ügyekben felsőbb engedély nélkül értesüléseket szivárogtatnak ki a sajtónak. Az ügyészek annak ellenére sikerrel jártak, hogy James Risen kétszeres Pulitzer-díjas újságírót többéves eljárás ellenére sem tudták rávenni forrásának feladására. A vád így kénytelen volt közvetett bizonyítékokra támaszkodni.

Sterling a CIA Iránnal foglalkozó osztályán dolgozott, és az Egyesült Államokba menekült iráni hírszerzőket irányított. Risen 2006-ban megjelent State of War (Hadiállapot) című könyvében egyebek között azt írta, hogy a CIA hozta tévedésből a teheráni kémelhárítás tudomására az Iránban beszervezett ügynökök névsorát. A szerző azt is állította, hogy az amerikai kémszervezet – akaratlanul ugyan – maga adott leírást az irániaknak arról, hogyan kell atombombát gyártani.

Az eljárás alapvetően a második témakörre összpontosított. A könyv szerint az amerikai hírszerzés egy neki dolgozó, Merlin fedőnevű orosz atommérnök segítségével hibás információkkal igyekezett ellátni Iránt a nukleáris fegyver összetevőiről, ám nem kizárt, hogy a megtévesztési kísérlet a visszájára sült el, és az akadályozás helyett éppen hogy megkönnyítette az irániak dolgát.

Sterling védelme az állította, hogy a volt ügynöktől származó értesülések egy kongresszusi alkalmazotton keresztül jutottak el az újságíróhoz, így a vádlott nem bűnös.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.