Hatvanmillió embert fenyeget a téli vihar az Egyesült Államok északkeleti partvidékén

Hatvanmillió amerikait fenyeget az a téli vihar, amely a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn söpör majd végig az Egyesült Államok északkeleti partvidékén.

 

A Maine és Indiana államoktól Marylandig terjedő övezetben a lakosságot heves hóviharra és kemény téli időjárásra figyelmeztették, valamint arra, hogy a legsúlyosabb helyzet a várakozások szerint hétfő délutántól Boston és New York környékén alakul majd ki. A hóréteg vastagsága helyenként a 61 centimétert is elérheti.

Bill de Blasio New York-i polgármester vasárnap felhívta a lakosok figyelmét arra, hogy a város fennállásának egyik legsúlyosabb vihara közeleg, ezért a normál esetben elvárhatónál is komolyabb elővigyázatossági intézkedéseket tegyenek. Nem zárta ki, hogy akár három lábnyi (91 centiméter) hó szakadhat a metropoliszra.

Mint mondta, a város hatóságai felkészültek a havazásra, amely várhatóan a hétfő esti csúcsforgalom idején éri majd el a várost. Egyúttal arra is rámutatott, hogy a hókotróknak több mint 9600 kilométernyi utat kell majd megtisztítaniuk, ami a kétszerese a New York-Los Angeles távolságnak. Az iskolákban hétfőn még lesz tanítás, ám az azt követő foglalkozások elmaradnak.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is arról beszélt, hogy “jelentős zavar” keletkezhet a közlekedésben és a közművek működésében. Utasította az érintett hivatalokat, hogy készüljenek fel a helyzet kezelésére. Az államban legkevesebb 1806 hókotrót tudnak bevetni, a raktárakban pedig 126 ezer tonna szórósót halmoztak fel. A Nemzeti Gárda több mint 70 katonája és 20 járműve várja majd hétfő reggeltől készültségben az ítéletidő megérkezését.

A havazás várhatóan az egész érintett régióban jelentős fennakadást fog okozni a közúti és a légi közlekedésben. Az American Airlines törölte több járatát, köztük a New York és London közöttieket. Más légitársaságok feltehetően hétfőn és kedden jelentenek majd be hasonló intézkedéseket.

A hóesés okozta káoszt erős, óránként 90-104 kilométeres sebességű széllökések súlyosbítják majd, ezért a kidőlő fák és villanyoszlopok miatt sok helyen megszakadhat az áramellátás is, az óceánpart közelében pedig áradásra lehet számítani. A téli vihar az előrejelzés szerint csak szerda reggel csitul majd el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.