A viking kovácsmestert szerszámaival együtt temették el

Szerszámaival együtt helyeztek végső nyugalomra ezer éve egy viking kovácsmestert, aki a gazdag leletanyag tanúsága szerint nagy tekintélynek örvendett közösségében.

 

A többrétegű temetkezést Norvégia nyugati partvidékén, Sogndalsdalenben fedezték fel. A sírban legfelül a legalapvetőbb kovácsszerszámokat, a kalapácsot és a fogót találták meg, valamivel mélyebbről egy fejsze, egy kard, valamint többféle mezőgazdasági eszköz került elő, az alattuk lévő rétegből a mester személyes használati tárgyait – borotvát, ollót, csipeszt, serpenyőt és salakkotrót – emelték ki a régészek. Összesen hatvan tárgyi emlék került napvilágra – olvasható a ScienceNordic című hírportálon.

A sír legalján fedezték fel a régészek a kovácsmester hamvait, emellett további személyes tárgyait is megtalálták – az elhunyt ruházatát díszítő gyöngyök, valamint egy csontból faragott fésű került napvilágra.

Asle Bruen Olsen, a Bergeni Egyetem régésze szerint az elmúlt évek egyik leggazdagabb norvégiai leletegyüttesét tárták fel. A sírba elhelyezett sokféle tárggyal, amelyek többségét az elhunyt készíthette, a közösség a kovácsmester kiváltságos társadalmi helyzetét, magas szakmai tudását kívánta érzékeltetni” – vélekedett Asle Bruen Olsen.
http://sciencenordic.com/viking-blacksmith-buried-his-tools

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.