Kim Ir Szen fia lesz az új észak-koreai nagykövet Prágában

Kim Pjong Il, Kim Ir Szennek, az észak-koreai kommunista rendszer megalapítójának és több évtizedes vezetőjének a fia lesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság új nagykövete Prágában – közölte az E15.cz prágai hírportál csütörtökön este.

 

Zuzana Christofová, a cseh külügyminisztérium szóvivője a lap értesülését – csak közvetett módon ugyan, de – megerősítette.

“Az új észak-koreai nagykövet azután foglalja el helyét, hogy átadja megbízólevelét Milos Zeman köztársasági elnöknek. Erre egyelőre nem került sor” – mondta a szóvivő.

A cseh elnöki iroda nem közölte, hogy a megbízólevél átadása mikor lesz.

Kim Pjong Il a cseh sajtó szerint a hetvenes évek vége óta különböző európai diplomáciai posztokon lényegében egyfajta “száműzetésben” van, nehogy beavatkozhasson az észak-koreai politikai életbe.

A leendő prágai nagykövet a cseh sajtó szerint Kim Ir Szen utódjának, a már elhunyt Kim Dzsong Ilnek a fiatalabb mostohatestvére, tehát Észak-Korea mai vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a nagybátyja. Kim Pjong Il állítólag szabados életvitele miatt veszítette el apja kegyeit, ezért diplomata 1979 óta.

Az európai média korábban arról is írt, hogy Kim Pjong Il állítólag rendkívül hasonlít édesapjára, akit az észak-koreaiak továbbra is félistenként tisztelnek, ezért veszélyt jelent a mai phenjani vezetésre.

Kim Pjong Il a nyolcvanas évek végén Észak-Korea budapesti nagykövete volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.